Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vlne horúčav pripisujú vo Francúzsku 700 úmrtí

Muž relaxuje v záhradách Trocadero pred Eiffelovou vežou v Paríži. Foto: TASR/AP

Teploty vzduchu vo Francúzsku sa v sledovanom týždni na mnohých miestach približovali k 40 stupňom Celzia.

Paríž 16. júla (TASR) - Francúzske úrady počas vlny horúčav na prelome júna a júla zaznamenali o 700 viac úmrtí, ako zvyčajne pripadá na dané obdobie roka. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva v Paríži. Nárast úmrtnosti počas týždňa od 29. júna do 5. júla rezort vyčíslil na sedem percent.

Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová vyhlásila, že medzi úmrtia pripisované horúčavám zaraďujú aj tie, ktoré s počasím súvisia iba nepriamo, napríklad prípady utopenia. Teploty vzduchu vo Francúzsku sa v sledovanom týždni na mnohých miestach približovali k 40 stupňom Celzia, podľa Tourainovej sú však dôsledky výrazne menšieho rozsahu ako v uplynulých rokoch.

Počas dlhotrvajúcich horúčav v roku 2003 vo Francúzsku zaznamenali približne 15.000 úmrtí, čo predstavovalo oproti bežnému stavu nárast o 55 percent. Francúzska vláda odvtedy v prípade horúceho počasia prijíma preventívne opatrenia vrátane upozorňovania verejnosti prostredníctvom televíznych spotov, uviedla DPA.