Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vnútorne vysídlených Ukrajincov je už viac než osem miliónov

Na snímke z 8. mája 2022 dievča so svojou rodinou prichádzajú z Mariupola do prijímacieho strediska pre vysídlených ľudí v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Problémom vnútorne vysídlených obyvateľov Ukrajiny je aj bývanie. Zničené či poškodené príbytky hlási až 27 percent z nich.

Ženeva 10. mája (TASR) - Počet vnútorne vysídlených obyvateľov Ukrajiny v dôsledku vojny už prekročil hranicu osem miliónov, čo predstavuje v porovnaní s údajmi z marca 24-percentný nárast. V utorok to uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). TASR o tom informoval Michal Milla z mediálno-komunikačného oddelenia IOM.

Z prieskumu, ktorý IOM realizovala medzi 17. aprílom a 3. májom, vyplynulo, že až šesť z desiatich opýtaných potrebuje finančnú pomoc, pričom na začiatku vojny ju potrebovala len približne polovica vysídlených Ukrajincov. Väčšina z nich by peniaze použila na zaplatenie potravín či zdravotnej starostlivosti.

Problémom vnútorne vysídlených obyvateľov Ukrajiny je aj bývanie. Zničené či poškodené príbytky hlási až 27 percent z nich.

"Potreby tých, ktorí sú vnútorne vysídlení a všetci zasiahnutí vojnou na Ukrajine, z hodiny na hodinu rastú," uviedol generálny riaditeľ IOM António Vitorino. "Prístup k obyvateľom, ktorí potrebujú pomoc, je počas aktívneho vojnového stavu zložitý, ale naše tímy sú odhodlané pokračovať v poskytovaní naliehavej pomoci na Ukrajine a v susedných krajinách," dodal.

V dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy však 44 percent vnútorne vysídlených Ukrajincov zvažuje ďalší presun.