Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo francúzskom parlamente po voľbách mierne klesol počet poslankýň

Francúzsky senát, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po nedeľňajšom druhom kole volieb má mať francúzsky parlament 215 poslankýň – 37,26 percenta –, zatiaľ čo muži podľa prepočtov agentúry AFP obsadia 362 kresiel.

Paríž 20. júna (TASR) - V novom francúzskom parlamente zasadne o niečo menej žien než v predchádzajúcom volebnom období, keď tvorili takmer 40 percent poslaneckého zboru, konštatovala v pondelok agentúra AFP.

Francúzsko – podľa AFP – zaostáva v rodovej rovnosti v politike. V rebríčku o zastúpení žien v národných parlamentoch, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Medziparlamentná únia (UIP), sa naposledy umiestnilo na 33. zo 185 miest.

V roku 2017 voliči svojím hlasovaním "vyskladali" vo Francúzsku parlament, v ktorom ženám pripadlo 39 percent kresiel – čo bolo o 12 percentuálnych bodov viac než v roku 2012 a viac než trojnásobok v porovnaní s rokom 2002, keď žien vo francúzskom parlamente bolo len 12 percent.

Po nedeľňajšom druhom kole volieb má mať francúzsky parlament 215 poslankýň – 37,26 percenta –, zatiaľ čo muži podľa prepočtov agentúry AFP obsadia 362 kresiel.

Najnižšiu paritu má – rovnako ako v roku 2017 – pravicová strana Republikáni (LR), ktorá bude mať v parlamente 61 poslancov a z nich len 18 žien, čo je v percentuálnom vyjadrení 29,5 percenta.

Naopak, novovzniknutá ľavicová aliancia Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES), na čele ktorej stojí 70-ročný líder krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, má teraz vo svojich poslaneckých radoch 43,6 percenta žien.

Frakcia centristickej koalície Spolu! francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona má 40,4-percentné zastúpenie žien, zatiaľ čo v klube strany Národné združenie (RN), vedenej krajne pravicovou líderkou Marine Le Penovou, pripadá ženám 37,1 percenta kresiel.

Politické strany, v ktorých je menej než 50 percent žien, sú v rámci snáh na podporu rodovej rovnosti vo Francúzsku pokutované. V rokoch 2017-22 boli najviac penalizovaní Republikáni; v roku 2021 dostali za nesplnenie tejto hranice pokutu 1,78 milióna eur.

Premiérka Élisabeth Bornová, ktorá ako kandidátka do parlamentu v nedeľu tesne zvíťazila v obvode Calvados v Normandii, je po Édith Cressonovej druhou ženou na poste predsedu francúzskej vlády.