Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko eviduje nárast volaní od detí ohrozených domácim násilím

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taquet spresnil, že volania na horúcu linku uskutočňujú samotné obete, ich priatelia alebo susedia, ktorí počujú krik cez stenu, z druhého bytu.

Paríž 9. apríla (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v uplynulých týždňoch 20-percentný nárast počtu volaní na poradenskú linku pre deti ohrozené domácim násilím. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informoval štátny tajomník Adrien Taquet, ktorý je vo vláde poverený problematikou ochrany detí.

Od 17. marca, keď vo Francúzsku začali pre epidémiu koronavírusu platiť nariadenia obmedzujúce pohyb ľudí mimo ich domova, počet hovorov, ktoré prevádzkovatelia linky pomoci považujú až za naliehavé a vyžadujúce si okamžitú reakciu polície, vzrástol o 60 percent, uviedol Taquet.

Taquet neuviedol presný počet telefonátov na linku, ale v roku 2015 jej operátori podľa AFP každý deň riešili v priemere 90 volaní. Taquet konštatoval, že "zvýšenie tohto počtu bolo možné očakávať už preto, že vieme, že obmedzenie vychádzania má za následok nárast násilia".

Svoje plody však začínajú prinášať kampaň na zvýšenie povedomia verejnosti a iniciatíva, ktorá umožňuje deťom kontaktovať príslušné orgány prostredníctvom SMS správy alebo internetu - čo sa dá urobiť nenápadne bez toho, aby to násilnícky rodič postrehol.

Taquet spresnil, že volania na horúcu linku uskutočňujú samotné obete, ich priatelia alebo "susedia, ktorí počujú krik cez stenu, z druhého bytu".

Francúzska vláda tiež upozornila, že počas platnosti vládou nariadených obmedzení sa zvýšil počet prípadov násilia páchaného na ženách. Minister vnútra Christophe Castaner pred nedávnom uviedol, že počet týchto prípadov sa prudko zvýšil - zhruba o tretinu v celom Francúzsku -, a to už po prvom týždni od zavedenia obmedzení voľného pohybu.