Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku našli sériového vraha, po ktorom pátrali celé desaťročia

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Neskoršia analýza potvrdila jeho spojitosť so štyrmi prípadmi vraždy a šiestimi prípadmi znásilnenia. Podľa polície však presný počet jeho obetí nemusí byť nikdy známy.

Paríž 1. októbra (TASR) - Vo Francúzsku našli sériového vraha, po ktorom polícia pátrala niekoľko desaťročí. Išlo o bývalého príslušníka polície, ktorý spáchal samovraždu a v rozlúčkovom liste sa k vraždám údajne priznal. Analýza DNA neskôr potvrdila jeho spojitosť s prípadmi. Informovala o tom v piatok britská televízna stanica BBC.

Sériový vrah s prezývkou Le Grlé – zjazvený muž – vyčíňal v Paríži v rokoch 1986 – 1994. Jeho kreslený identikit visel na stene kriminálneho oddelenia parížskej polície celé desaťročia, jeho totožnosť však doteraz nebola známa.

Zlom v prípade nastal len prednedávnom, keď sa polícia rozhodla poslať list 750 bývalým žandárom, ktorí v čase vyčíňania vraha slúžili v Paríži. Jedného z nich našli mŕtveho len päť dní po tom, ako mal 24. septembra prísť na políciu odovzdať vzorky svojej DNA.

Polícia našla telo 59-ročného muža v prenajatom byte v mestečku Grau-du-Roi na brehu Stredozemného mora. Muž mal spáchať samovraždu a zanechal aj rozlúčkový list. Francúzske úrady presný obsah listu nezverejnili, podľa médií sa však muž v liste údajne priznal k niekoľkým vraždám. Neuviedol však mená svojich obetí ani detaily vrážd. V liste mal tiež uviesť, že v prípade vrážd išlo o isté "nutkanie" a neskôr sa údajne dal "dokopy".

Neskoršia analýza potvrdila jeho spojitosť so štyrmi prípadmi vraždy a šiestimi prípadmi znásilnenia. Podľa polície však presný počet jeho obetí nemusí byť nikdy známy.

Medzi najšokujúcejšie činy, ktoré mu pripisujú, patrí vražda len 11-ročnej Cécile Blochovej v roku 1986. Cécile nahlásili ako nezvestnú po tom, ako neprišla do školy v Paríži. Jej telo neskôr našli v suteréne bytového domu pod kobercom. Podľa úradov bolo dievča znásilnené a neskôr uškrtené a dobodané.

Počas vyšetrovania tohto prípadu dostal vrah aj prezývku Le Grlé. Blochovej brat si totiž spomenul na muža, s ktorým sa viezol vo výťahu, a pomohol polícii nakresliť jeho identikit. Chlapec vtedy podozrivého opísal ako muža s tvárou zjazvenou od akné.