Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku odhlasovali zákaz nosenia šatiek na športoviskách

Na archívnej snímke z 20. novembra 2015 francúzsky senát v Paríži. Foto: TASR/AP

Senátori vo svojom texte uviedli, že šatky môžu ohroziť bezpečnosť športovcov, ktorí ich nosia pri vykonávaní svojej disciplíny.

Paríž 19. januára (TASR) - Francúzsky senát v utorok odhlasoval zákaz nosenia šatiek na športových súťažiach. Svoje rozhodnutie zákonodarcovia odôvodnili tým, že na ihriskách musí byť neutralita. Nosiť nápadné náboženské symboly je zakázané na podujatiach a súťažiach organizovaných športovými federáciami.

Podľa agentúry AP senátori vo svojom texte uviedli, že šatky môžu ohroziť bezpečnosť športovcov, ktorí ich nosia pri vykonávaní svojej disciplíny. Návrh predložila strana Les Republicains, prijali ho 160 hlasmi. Proti bolo 143. Novela však ešte nie je definitívne schválená.

Hlasovanie sa uskutočnilo rok po tom, ako zákonodarcovia v dolnej komore francúzskeho parlamentu schválili návrh zákona na posilnenie dohľadu nad mešitami, školami a športovými klubmi v snahe ochrániť Francúzsko pred radikálnymi islamistami a podporiť rešpekt k francúzskym hodnotám. Senátori vo svojom pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu uviedli, že každý občan môže slobodne uplatňovať svoje náboženstvo, ale trvali na tom, že by sa mal zdržať presadzovania svojich rozdielov. Francúzska futbalová federácia už zakázala ženám nosiť šatky na oficiálnych zápasoch, ako aj na súťažiach, ktoré organizuje.