Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku sa covid obmedzenia vracajú, vláda ich zrejme sprísni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od tejto soboty vyžadujú lyžiarske strediská pri vstupe dôkaz o očkovaní, o vyliečení z ochorenia COVID-19 alebo negatívny test.

Paríž 4. decembra (TASR) - Vo Francúzsku začali platiť cez víkend nové pravidlá proti šíreniu koronavírusu. Pritom už v pondelok sa bude konať zasadnutie vlády, na ktorom bude diskutovať o prísnejšom celoštátnom riešení zhoršujúcej sa situácie, keď narastajú prípady nákazy. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Od tejto soboty vyžadujú lyžiarske strediská pri vstupe dôkaz o očkovaní, o vyliečení z ochorenia COVID-19 alebo negatívny test. Tieto údaje musia byť zachytené na celoštátne platnom "zdravotnom pase".

Na základe nových opatrení ľudia v kabíne lanovej dráhy alebo čakajúci v rade musia mať na tvári rúško.

Takéto obmedzenia musia zaviesť oblasti so sedemdňovou incidenciou nad 200 - incidencia je počet nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za týždeň.

V súčasnosti je sedemdňová incidencia pre celé Francúzsko výrazne nad 300.

V departemente Moselle, ktorý hraničí s Nemeckom, je nosenie rúšok od soboty povinné vždy aj vonku. Pravidlo sa týka obcí s vyše 5000 obyvateľmi a platí od 06.00 h do polnoci.

Vo všeobecnosti sú rúška povinné aj na festivaloch, trhoviskách, vianočných trhoch a v radoch.

Ruch a davy ľudí na obľúbenom vianočnom trhu v neďalekom meste Štrasburg vyvolali diskusiu, či súčasné pravidlá proti covidu zachádzajú dostatočne ďaleko. Koronavírus sa totiž v regióne Alsasko, kde je metropolou Štrasburg, rýchlo šíri a nemocnice už zaviedli núdzový režim na zvládnutie situácie.

Na vianočný trh v Štrasburgu sa vzťahujú prísnejšie pravidlá, pripomenula agentúra DPA.

Vláda bude v pondelok na zasadnutí v Paríži diskutovať o ďalších krokoch. Očakávajú sa obmedzenia pre veľké podujatia ako futbalové zápasy a zrejme aj obmedzenia v kapacite takých zariadení ako kiná a reštaurácie.