Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku sa otvorili školy, kiná aj kasína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doteraz platné pravidlá o maximálnom počte žiakov v triedach a nutnosti fyzických odstupov, ktoré platili v prvej fáze otvárania škôl, boli vo veľkej miere zmiernené.

Paríž 22. júna (TASR) – Základné školy a väčšina stredných školách vo Francúzsku v pondelok po niekoľkomesačnej prestávke, ktorú spôsobila epidémia koronavírusu nového typu, obnovili vyučovanie.

Doteraz platné pravidlá o maximálnom počte žiakov v triedach a nutnosti fyzických odstupov, ktoré platili v prvej fáze otvárania škôl, boli vo veľkej miere zmiernené.

DPA poznamenala, že na druhom stupni stredných škôl – v lýceách – sa vyučovanie obnovilo len čiastočne, keďže to pre tento typ škôl nebolo povinné.

Ako dodala agentúra DPA, od pondelka vo Francúzsku začali opäť premietať kiná – v niektorých kinách mali prvé predstavenia začiatok hneď po polnoci – o 00:01 h SELČ. Od polnoci sú otvorené aj kasína. V utorok svoje brány otvorí parížska galéria Musée d'Orsay a Eiffelova veža privíta svojich návštevníkov znovu od štvrtka.

Povolené je aj rekreačné športovanie v skupinách – s výnimkou bojových športov. Možné sú už aj skupinové tréningy športovcov.

Francúzsko minulý týždeň úplne znovu otvorilo svoje hranice s väčšinou krajín EÚ, ale obmedzenia týkajúce sa cestovania do a z krajín mimo EÚ zostanú zachované najmenej do konca mesiaca.

Epidémia, ktorú vo svete vyvolal koronavírus SARS-CoV-2, si vo Francúzsku vyžiadala takmer 30 000 obetí. V snahe spomaliť alebo zastaviť šírenie nákazy vláda prijala veľmi prísne opatrenia na obmedzenie voľného pohybu ľudí, ktoré platili od 17. marca do 11. mája.