Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku sa začal odvolací súd s teroristom Carlosom

Šakal bol postrachom v hlavných mestách Európy počas studenej vojny, keď ho spájali s únosmi a bombovými útokmi v mene krajnej ľavice a palestínskych teroristických skupín.

Paríž 13. mája (TASR) - Parížsky odvolací súd sa dnes začal zaoberať odvolaním sa venezuelského teroristu známeho pod prezývkou Carlos alebo Šakal voči druhému doživotnému trestu väzenia. Nad v minulosti jedným z najhľadanejších zločincov sveta ho v decembri 2011 vyniesol prvostupňový súd za bombové útoky spáchané vo Francúzsku v rokoch 1982-83, pri ktorých zahynulo 11 ľudí a takmer 200 bolo zranených.

Venezuelčan, ktorý má 63 rokov a v skutočnosti sa volá Ilich Ramirez Sánchez, strávil vo francúzskom väzení už takmer 20 rokov - odpykáva si doživotný trest väzenia vynesený za trojnásobnú vraždu -dvoch policajtov a policajného informátora v Paríži v roku 1975.

Pojednávanie odvolacieho súdu však prerušili, pretože Ramirez požadoval nových obhajcov a obvinil venezuelský štát, že sa pokúša sabotovať jeho obhajobu, pretože neposkytol jeho právnemu tímu prisľúbenú finančnú podporu.

"Nemáme žiadne finančné fondy, moji právnici by si nemali platiť svoje výdavky z vlastného vrecka," konštatoval odsúdený.

Keď mu súd ponúkol dvoch obhajcov financovaných francúzskym štátom, smejúci sa Ramirez zvolal "jednu blondínku a jednu brunetku", za čo ho predsedajúci súdu napomenul.

Bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý v marci zomrel, bol horlivým stúpencom Ramireza, ktorý sa označuje za "profesionálneho revolucionára". Nie je však známe, či ho aj finančne podporoval.

Ramirez popiera svoju účasť na štyroch bombových útokoch v rokoch 1982-83, pri ktorých bolo na ulici v Paríži, v dvoch vlakoch a na železničnej stanici v Marseille zabitých 11 ľudí.

Obžaloba v procese s ním v roku 2011 uviedla, že bombové útoky boli Ramirezovou reakciou na to, že polícia dolapila dvoch členov jeho skupiny, vrátane jeho milenky.

Druhý doživotný trest, ktorý sa pokúša Ramirez svojím odvolaním zrušiť, zmaril jeho možnosť požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia po odpykaní si 18 rokov z prvého trestu doživotia, čo mu umožňuje vtedajší rozsudok.

Šakal bol postrachom v hlavných mestách Európy počas studenej vojny, keď ho spájali s únosmi a bombovými útokmi v mene krajnej ľavice a palestínskych teroristických skupín.