Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku sa začal trojdňový štátny smútok za obete útoku v Paríži

Čestná stráž stojí pri francúzskej a európskej vlajke s čiernymi kokardami na znak smútku počas rokovania francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s predstaviteľmi cikví v Elyzejskom paláci v Paríži 7. januára 2015. Francúzsky prezident vyhlásil na 8. januára 2015 štátny smútok, francúzske vlajky budú spustené aj počas ďalších dvoch dní. Foto: TASR/AP

Počas trojdnia smútenia budú vlajky v krajine spustené na pol žrde.

Paríž 8. januára (TASR) - Štátny smútok po stredajšom útoku na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 obetí, sa dnes začal vo Francúzsku. Polícia pritom naďalej pátra po dvoch islamistoch podozrivých z útoku, informovala agentúra DPA.

Štátny smútok potrvá tri dni, počas ktorých budú vlajky v krajine spustené na pol žrde.

Viac sa dočítate TU.


Najmladší z troch podozrivých, len 18-ročný Mourad Hamyd, sa v stredu v Charleville-Mezieres zhruba 70 kilometrov severovýchodne od mesta Reims vzdal polícii a tvrdí, že je nevinný. V súčasnosti sa podľa francúzskych médií nachádza vo väzbe, neboli však zatiaľ voči nemu vznesené žiadne obvinenia.

Viac sa dočítate TU.


Polícia naďalej pátra po bratoch Chérifovi (32) a Saidovi (34) Kouachiovcoch, ktorým sa naďalej darí unikať. Pravdepodobne sú "ozbrojení a nebezpeční", upozornila polícia po tom, čo zverejnila fotografie oboch mužov so žiadosťou o pomoc svedkov.

Chérifa Kouachiho v roku 2008 obvinili z napomáhania náboru bojovníkov pre al-Káidu v Iraku a odsúdili na tri roky väzenia, píše DPA. Podľa niektorých informácií však obaja bratia bojovali po boku islamistov v Sýrii a následne sa vrátili do Francúzska.

Identifikačné doklady oboch bratov - francúzskych občanov narodených v Paríži - objavila polícia v opustenom aute, v ktorom z miesta činu unikali, informoval francúzsky magazín Le Point.

Prokurátor Francois Molins oznámil, že pri stredajšom útoku zabili páchatelia v sídle týždenníka ôsmich novinárov, dvoch policajtov, pracovníka údržby a návštevníka. Medzi obeťami sú šéfredaktor týždenníka Stéphane Charbonnier (47), ako aj traja prominentní karikaturisti Georges Wolinski (80), Jean Cabut (76) a Bernard Verlhac (57).

Zranených je 11 osôb, štyria z nich vážne. Jeden zo svedkov uviedol, že útočníci pôsobili natoľko metodicky, že ich v prvom momente považoval za elitnú protiteroristickú jednotku, píše agentúra AP. Následne však jeden z nich chladnokrvne strelil do hlavy policajta ležiaceho na chodníku. "Pomstili sme proroka Mohameda! Zabili sme Charlie Hebdo," kričal jeden z útočníkov po francúzsky, čo je zachytené i na videozázname nakrútenom z blízkej budovy.



Útočníci po úteku autom narazili do iného vozidla a následne uniesli ďalšie auto. Svedok Cédric Le Béchec, ktorý ich videl v inej časti Paríža, na Facebooku napísal, že dvaja muži "vystúpili z auta posiateho guľkami s raketometom v ruke, vyhodili starého muža z jeho auta a pokojne pozdravili okoloidúcich hovoriac "môžete médiám povedať, že to je al-Káida v Jemene".

V poslednom, najnovšom čísle týždenníka Charlie Hebdo vyšla karikatúra, ktorej autorom bol zastrelený šéfredaktor Charbonnier. Mala názov "Stále žiadne útoky vo Francúzsku" a znázorňovala džihádistického bojovníka, ktorý hovoril "Len počkajte - na predstavenie našich novoročných želaní máme čas do konca januára". Charbonnier bol šéfredaktorom Charlie Hebdo od roku 2009.