Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku začali podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Preočkovať treťou dávkou vakcíny sa pritom doteraz mohli už obzvlášť ohrození ľudia ako napríklad tí, ktorí podstúpili transplantáciu nejakého orgánu, alebo ľudia s oslabenou imunitou.

Paríž 1. septembra (TASR) - Francúzsko v stredu začalo podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu ľudom starším ako 65 rokov a ohrozeným skupinám, informovala agentúra AP.

Treťou dávkou vakcíny sa vo Francúzsku budú môcť dať zaočkovať ľudia, ktorým podali druhú dávku vakcíny od spoločnosti Pfizer alebo Moderna pred najmenej šiestimi mesiacmi. V prípade jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson si ľudia budú môcť nechať aplikovať "posilňujúcu dávku" už štyri týždne po očkovaní, pričom im bude podaná iba vakcína od spoločnosti Pfizer alebo Moderna.

V domovoch dôchodcov sa 12. septembra začne celonárodná očkovacia kampaň zameraná na tretiu posilňujúcu dávku vakcíny. Francúzske ministerstvo zdravotníctva pritom odhaduje, že v krajine je až 18 miliónov ľudí, ktorí spĺňajú podmienky na preočkovanie treťou dávkou.

Francúzska vláda sa drží odporúčaní francúzskeho Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (HAS). Ten minulý mesiac uviedol, že "podľa najnovších štúdií zrejme účinnosť vakcíny klesá, a to najmä pri variante delta". Koncom augusta preto úrad odporučil očkovanie treťou dávkou vakcíny pre ľudí starších ako 65 rokov a ohrozené skupiny obyvateľov.

Preočkovať treťou dávkou vakcíny sa pritom doteraz mohli už obzvlášť ohrození ľudia ako napríklad tí, ktorí podstúpili transplantáciu nejakého orgánu, alebo ľudia s oslabenou imunitou.

Vo Francúzsku denne evidujú vysoké počty nových prípadov nákazy koronavírusom už od júla. V polovici augusta prišlo k miernemu poklesu nových prípadov a v krajine tak v súčasnosti denne zaznamenávajú približne 17.000 prípadov. V krajine je plne zaočkovaných takmer 44 miliónov ľudí, čo predstavuje 65,6 percenta francúzskej populácie.