Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zatkli 48 ľudí podozrivých zo založenia lesných požiarov

Na archívnej snímke lesný požiar neďaleko dediny Saumos v juhozápadnom Francúzsku v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Prírodné požiare vo Francúzsku v lete spustošili viac ako 65.000 hektárov, čo predstavuje rekord od začiatku spracovávania satelitných údajov v roku 2006.

Paríž 23. septembra (TASR) - Francúzska polícia zatkla 48 ľudí podozrivých zo založenia ničivých lesných požiarov, ktoré v lete postihli krajinu. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Zo 48 zatknutých osôb už bolo 12 odsúdených na dva roky väzenia, zatiaľ čo "viac ako tucet" osôb ostáva vo vyšetrovacej väzbe, uviedla hovorkyňa francúzskeho Národného žandárstva Marie-Laure Pezantová.

"Ide o mladých ľudí, neplnoletých, ale aj o dôchodcov, zväčša mužov, a to z rozličných prostredí," povedala Pezantová. Podľa jej slov niektorí z nich majú "slabší psychologický profil, niekedy aj psychické poruchy". Niektorí boli aj hasiči.

Prírodné požiare vo Francúzsku v lete spustošili viac ako 65.000 hektárov, čo predstavuje rekord od začiatku spracovávania satelitných údajov v roku 2006. Podľa Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) bolo denne mobilizovaných až 10.000 francúzskych hasičov.

Francúzsky Úrad pre štátne lesy (ONF) tvrdí, že deväť z desiatich prírodných požiarov spôsobili ľudia a tri z desiatich boli založené úmyselne.

Najpostihnutejší bol najmä departement Gironde na juhozápade Francúzska, kde rastie rozlohou najväčší ihličnatý les v Európe. Požiar tam zúril na ploche 30.000 hektárov.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok uviedol, že letné požiare mali "bezprecedentný rozsah" a poďakoval sa hasičom za ich úsilie v boju proti ohňu, dopĺňa tlačová agentúra DPA.