Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zatkli vraha, podozrivého z napojenia na 'Ndranghetu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Greco (63) bol odsúdený na doživotný trest za vraždy Stefana a Giuseppeho Bartolomeovcov.

Paríž 2. februára (TASR) - Odsúdeného talianskeho vraha Edgarda Greca zatkli vo štvrtok vo Francúzsku po 16 rokoch na úteku. Oznámila to medzinárodná policajná organizácia Interpol, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Greco (63) bol odsúdený na doživotný trest za vraždy Stefana a Giuseppeho Bartolomeovcov. Bratia boli dobití na smrť železnými tyčami v skladisku rýb, informovala talianska polícia. Greco je tiež obvinený z pokusu o vraždu Emiliana Mosciara "v rámci mafiánskej vojny medzi klanmi Pina Senu a Pernu Pranna", uviedol Interpol.

Greco je podozrivý z členstva v mafiánskej organizácii 'Ndrangheta, ktorá vznikla v regióne Kalábria na juhu Talianska. Dnes operuje po celom svete a kontroluje najmä obchod s kokaínom z Južnej Ameriky do Európy.

Zatknutie v strednom Francúzsku sa podarilo vďaka projektu Interpolu "Spolupráca proti 'Ndranghete (I-CAN)", ktorý sprostredkováva policajnú spoluprácu medzi 195 členskými štátmi.

Greco podľa talianskych médií pracoval po večeroch v pizzerii v meste Saint-Étienne pod falošným menom. Pred týždňom talianska polícia oznámila, že rozložila jeden z klanov 'Ndranghety v južnej Kalábrii a zhabala majetok presahujúci 250 miliónov eur.

Až 56 ľudí začali stíhať pre sériu zločinov vrátane mafiánskeho sprisahania, vydierania, únosu, podplácania a nelegálneho ozbrojovania, spresnili polícia a prokuratúra.

Talianska polícia tiež pred dvoma týždňami chytila obávaného bossa sicílskej mafie Cosa Nostra, Mattea Messinu Denara (60), ktorý bol na úteku 30 rokov. Zadržala ha po návšteve kliniky v sicílskej metropole Palermo, kde sa liečil na rakovinu.