Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zúria najhoršie prírodné požiare za uplynulých 20 rokov

Na leteckej snímke hasiči hasia lesný požiar neďaleko obce Saint-Magne na juhozápade Francúzska vo štvrtok 11. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Horúčavy zhoršili požiarnu situáciu v juhozápadnom Francúzsku a na Pyrenejskom polostrove, povedal vedúci vedec služby CAMS Mark Parrington.

Londýn 12. augusta (TASR) - Požiare, ktoré toto leto pustošia niektoré časti Francúzska, sú najhoršie za uplynulých 20 rokov. Vyplýva to z údajov programu EÚ Copernicus.

Služba monitorovania atmosféry (CAMS) v rámci tohto programu uvádza, že emisie z francúzskych požiarov pozorované satelitom v mesiacoch jún, júl a august boli vyššie ako kedykoľvek od roku 2003, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.

"Monitorujeme nárast počtu a následných emisií lesných požiarov, pretože horúčavy zhoršili požiarnu situáciu v juhozápadnom Francúzsku a na Pyrenejskom polostrove," povedal vedúci vedec služby CAMS Mark Parrington.

"Veľmi extrémne stupne požiarneho nebezpečenstva, ktoré boli predpovedané pre veľké oblasti južnej Európy, znamenajú, že rozsah a intenzita akýchkoľvek požiarov sa môže výrazne zvýšiť, čo pozorujeme v našich odhadoch emisií a ich vplyve na miestnu kvalitu ovzdušia," dodal Parrington.