Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo francúzskych školách vzdali hold zavraždenému učiteľovi Patymu

Nápis Som Samuel a kvety sú pred budovou strednej školy, pred ktorou útočník zabil učiteľa dejepisu Samuela Patyho vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou dvojdňovej celonárodnej pocty bola v piatok minúta ticha v školách, pričom učitelia v súvislosti s pamiatkou Patyho organizovali aj diskusie so študentmi.

Paríž 15. októbra (TASR) - Francúzske školy vzdali v piatok úctu učiteľovi dejepisu, ktorého vlani zavraždil radikálny islamista po tom, čo svojim študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda. Informuje o tom agentúra AP.

Učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho zavraždil 16. októbra minulého roka v blízkosti jeho školy v severozápadnej štvrti Paríža 18-ročný islamista čečenského pôvodu. Útočník bol následne zastrelený políciou.

Súčasťou dvojdňovej celonárodnej pocty bola v piatok minúta ticha v školách, pričom učitelia v súvislosti s pamiatkou Patyho organizovali aj diskusie so študentmi, píše AP.

V sobotu sa na ministerstve školstva bude konať ceremónia, počas ktorej odhalia plaketu na počesť zavraždeného učiteľa. Patyho rodina sa stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a premiérom Jeanom Castexom a blízko školy, v ktorej učil, zorganizujú pietne zhromaždenie.

Francúzske úrady začali po vražde opätovne zdôrazňovať právo na slobodu prejavu a sekularizmus, pripomína AP. Patyho meno bolo zverejnené na sociálnych sieťach po triednej debate o slobode prejavu, počas ktorej študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda. Tie predtým zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, čo viedlo k masakre v sídle časopisu zo strany extrémistov v roku 2015.

Za vraha Patyho označili úrady 18-ročného Čečenca narodeného v Moskve Abdoullakha Anzorova, pripomína AP. K činu sa priznal v texte, ktorý spolu s fotografiou obete našli v jeho mobilnom telefóne. V prípade obvinili dovedna 16 ľudí, väčšinu z nich za spoluvinu na vražde alebo "združovanie sa za cieľom spáchania zločinu", uvádza AP. Je medzi nimi aj päť maloletých študentov z Patyho školy, ktorí čelia obvineniam z pomáhania vrahovi za prsľubenú finančnú odmenu vo výške 300 až 350 eur.

Medzi podozrivými je aj otec jednej študentky, ktorý na sociálnych sieťach zverejňoval videá vyzývajúce na mobilizáciu proti učiteľovi. Jeho dcéra je obžalovaná z ohovárania, spresňuje AP.