Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vo Frankfurte sa boja teroristov, zrušili aj cyklistické preteky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Na tradičnom prvomájovom podujatí Okolo Frankfurtu sa malo na trati dlhej viac ako 200 km zúčastniť vyše 200 profesionálnych cyklistov, ktorých zrušenie pretekov a hlavne jeho dôvody šokovali.

Frankfurt nad Mohanom 1. mája (TASR) - Ani po štvrtkovom zadržaní podozrivého manželského páru v Oberursele severne od Frankfurtu nad Mohanom a rozhodnutí zrušiť z bezpečnostných dôvodov na dnešný večer naplánované profesionálne cyklistické preteky Okolo Frankfurtu, ktorých účastníci sa podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov mohli stať terčom teroristického útoku, nepovažuje Krajinský kriminálny úrad v Hesensku nebezpečenstvo za odvrátené.

Ako dnes uviedol podľa nemeckých médií hovorca spomínanej inštitúcie vo Wiesbadene, cieľom je teraz zistiť, či zadržaná dvojica tridsiatnikov tureckého pôvodu mala komplicov, ktorí boli alebo sú ešte aktívni.

Policajné vyšetrovanie sa sústreďuje aktuálne na zalesnenú oblasť v okolí Frankfurtu, kde príslušníci bezpečnostných zložiek pátrajú po nešpecifikovaných podozrivých predmetoch. V samotnom Frankfurte nad Mohanom boli aj po zrušení spomínaných cyklistických pretekov prijaté rozsiahle bezpečnostné opatrenia, čo však dnes nezabránilo viacerým cyklistom vybrať sa na trať už zrušených pretekov.

Na zadržanú dvojicu vydal sudca vo štvrtok večer zatykač kvôli dôvodnému podozreniu z prípravy vážneho násilného činu ohrozujúceho štát.

Šéfka hesenského krajinského kriminálneho úradu Sabine Thurauová ešte vo štvrtok informovala, že sa u manželov našiel materiál, vhodný na fyzickú likvidáciu alebo ťažké zranenie značného počtu ľudí. Nemecké úrady naďalej predpokladajú kontakty zadržaných s islamistami. "Niet ničoho, čo by toto podozrenie bolo oslabilo alebo vyvrátilo," formuloval hovorca Krajinského kriminálneho úradu.

Polícia sledovala podozrivý pár od marca tohto roka, keď manželia použili falošné mená pri platbe za nezvyčajne veľké množstvo peroxidu vodíka v jednom z frankfurtských železiarstiev: Pri domovej prehliadke bydliska 35-ročného nemeckého občana tureckého pôvodu a jeho o rok mladšej manželky-Turkyne sa našla podomácky vyrobená bomba, časti pušky, cvičný granát, ako aj 100 kusov munície. Muž, ktorý mal na konte v minulosti aj viacero deliktov ako ublíženie na zdraví, vlámanie a vydieranie, mal mať v minulosti kontakty aj s islamistami pôsobiacimi v spolkovej republike. Práve on sa v uplynulých dňoch pohyboval na parkoviskách a v zalesnenej oblasti pozdĺž trate plánovaných a medzičasom zrušených cyklistických pretekov, čo viedlo bezpečnostné zložky k podozreniu, že práve ich účastníci mohli byť vytipovaným terčom plánovaného útoku.

Na tradičnom prvomájovom podujatí Okolo Frankfurtu sa malo na trati dlhej viac ako 200 km zúčastniť vyše 200 profesionálnych cyklistov, ktorých zrušenie pretekov a hlavne jeho dôvody šokovali.

Na piatkové preteky Okolo Frankfurtu sa vopred prihlásilo viac ako 200 profesionálnych jazdcov. Tohtoročná trať mala prechádzať cez pohorie Taunus a mesto Oberursel, kde podozrivé osoby žijú.

"Všetci sme boli šokovaní, keď sme sa to dozvedeli. Plne sa koncentrujete na preteky a zrazu vám niekto povie, že nebudú. Bol to úder. Nemám slov," reagoval nemecký kapitán tímu Giant-Alpecin John Degenkolb. "Milujem tieto preteky, ale život by som pre ne neobetoval," povedal trojnásobný víťaz podujatia Fabian Wegmann.