Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Vo Švajčiarsku v referende väčšinovo podporili zavedenie 13. dôchodku

Archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Za návrh o zavedení dodatočného dôchodku, ktorý presadzovali odbory, sa podľa výsledkov vyslovilo 58 percent účastníkov, zatiaľ čo 42 percent hlasovalo proti.

Bern 3. marca (TASR) - Švajčiari v nedeľňajšom referende drvivou väčšinou hlasov podporili návrh na zavedenie 13. dôchodku pre seniorov. Otázku o zvýšení dôchodkového veku na 66 rokov voliči jednoznačne odmietli. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z predbežných výsledkov zverejnených švajčiarskou vládou, informuje TASR.

Za návrh o zavedení dodatočného dôchodku, ktorý presadzovali odbory, sa podľa výsledkov vyslovilo 58 percent účastníkov, zatiaľ čo 42 percent hlasovalo proti.

Združenie dôchodcov AVIVO privítalo navýšenie dôchodkov ako "historické víťazstvo" v čase, keď starnúca populácia v Švajčiarsku čelí rastúcim životným nákladom.

Proti návrhu sa postavila federálna vláda, podnikateľské lobby skupiny aj parlament. Argumentujú tým, že ide o finančné neudržateľné opatrenie.

Vláda varovala, že zvýšenie dôchodkov by stálo viac ako štyri miliardy švajčiarskych frankov ročne, čo by si vyžiadalo zvýšenie daní a mohlo by ohroziť finančnú stabilitu systému sociálneho zabezpečenia.

Výsledky najnovšieho referenda sú v protiklade s hlasovaniami, ktoré v krajine prebehli v posledných desaťročiach. Švajčiari dosiaľ rozhodne neschvaľovali návrhy, ktoré by skrátili pracovný týždeň a poskytli ľuďom viac dovolenky.

Referendum o zvýšení odchodu veku do dôchodku zo 65 na 66 rokov v priebehu nasledujúcich desiatich rokov Švajčiari v nedeľňajšom hlasovaní odmietli viac ako 74 percentami hlasov.