Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Švédsku zomrel muž, ktorého mal kedysi udať Milan Kundera

Ide o Miroslava Dvořáčeka , niekdajšieho politického väzňa z bývalého Československa.

Praha/Göteborg 13. marca (TASR) - Niekdajší politický väzeň z bývalého Československa Miroslav Dvořáček zomrel v nedeľu 11. marca po ťažkej chorobe vo veku 84 rokov v švédskom Göteborgu. Informoval o tom dnes internetový server lidovky.cz.

Ide o muža, ktorého mal v 50. rokoch udať svetoznámy český spisovateľ Milan Kundera, pričom táto informácia prenikla na verejnosť pred štyrmi rokmi.


Článok Udanie Milana Kunderu

Historik Adam Hradilek z českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov publikoval v týždenníku Respekt v roku 2008 článok pod názvom Udanie Milana Kunderu. Autor v archívoch iba náhodou objavil záznam z obvodného oddelenia polície v Prahe 6, ktorý jazykom bezpečnostných zložiek reprodukuje oznámenie Milana Kunderu vo veci Miroslava Dvořáčka. Tento niekdajší zbeh z československej armády, ktorý sa po emigrácii vydal ako agent západných služieb do Prahy naverbovať istého vysokého ministerského úradníka, bol za vlastizradu a ďalšie trestné činy odsúdený na 22 rokov väzenia a 14 rokov si aj odpykal. Dvořáček natrvalo emigroval po vstupe vojsk piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy na územie Československa v auguste 1968.

Kundera mal policajtom prezradiť, že Dvořáček si uschoval na internáte u známej kufor a má sa preň vrátiť. Polícia si následne na Dvořáčka na internáte počkala a zatkla ho. Policajný záznam však neobsahuje Kunderov podpis.

Najprekladanejší český autor súčasnosti, ktorý sa narodil v Brne a žije od roku 1975 vo francúzskom exile, tvrdenia v spomínanom článku dôrazne poprel.







Rozdelená česká umelecká obec

Informácie o údajnom Kunderovom udaní rozdelili českú umeleckú obec. Kým jedni považujú obvinenia za vážne a reakciu spisovateľa za nepresvedčivú, iní tvrdia, že zverejniť také zásadné obvinenie iba na základe jednej policajnej správy bolo neseriózne. K druhému táboru sa pripojila aj česká Akadémia vied.