Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Vatikáne sa začala rozlúčka verejnosti so zosnulým Benediktom XVI.

Ľudia pozerajú telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. uložené vo vnútri Baziliky svätého Petra vo Vatikáne v pondelok 2. januára 2023. Foto: TASR/AP

Pohreb emeritného pápeža bude bezprecedentnou udalosťou, keďže pohrebné obrady za svojho predchodcu bude viesť súčasný pápež František.

Vatikán 2. januára (TASR) - Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vystavili v pondelok na tri dni telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. Rady veriacich, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť a vzdať mu úctu, sa vo Vatikáne tvorili už pred svitaním. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Dvere baziliky sa pre verejnosť otvorili ráno krátko po 09.00 h. Pozostatky emeritného pápeža budú v pondelok vystavené desať hodín a nasledujúce dva dni po 12 hodín. Vatikánske bezpečnostné zložky očakávajú, že počas prvého dňa rozlúčky so zosnulým si ho príde uctiť najmenej 25.000 ľudí.

Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Konať sa bude na Námestí sv. Petra a rakva s telom bude následne pochovaná v hrobke Baziliky sv. Petra, uviedol hovorca Svätej stolice Matteo Bruni.

Ľudia čakajú v rade na vstup do Baziliky svätého Petra vo Vatikáne, kde je zosnulý pápež Benedikt XVI. uložený vo Vatikáne v pondelok 2. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Pohreb emeritného pápeža bude bezprecedentnou udalosťou, keďže pohrebné obrady za svojho predchodcu bude viesť súčasný pápež František. Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov.

Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Bývalý kardinál Joseph Ratzinger bol za pápeža zvolený v roku 2005 po smrti Jána Pavla II. V roku 2013 však oznámil svoje odstúpenie. Na pápežskom stolci ho nahradil súčasný pápež František.