Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo veku 100 rokov zomrel bývalý člen sovietskeho politbyra J. Ligačov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Rodák zo Sibíri sa stal známym predovšetkým ako ten, kto v 80. rokoch prišiel s nápadom Gorbačovovej protialkoholickej kampane, ktorá bola v bývalom ZSSR mimoriadne neobľúbená.

Moskva 8. mája (TASR) - Vo veku 100 rokov zomrel bývalý člen politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ) Jegor Ligačov. V posledných rokoch existencie ZSSR bol všeobecne považovaný za "pravú ruku" kremeľského vodcu Michaila Gorbačova.

Ligačov zomrel v piatok v moskovskej nemocnici, informovala v sobotu s odvolaním sa na ruské médiá tlačová agentúra DPA s tým, že sústrasť jeho pozostalým vyjadrili viacerí poprední politici.

Rodák zo Sibíri sa stal známym predovšetkým ako ten, kto v 80. rokoch prišiel s nápadom Gorbačovovej protialkoholickej kampane, ktorá bola v bývalom ZSSR mimoriadne neobľúbená.

Tento konzervatívny stranícky funkcionár, v rokoch 1985-1990 člen vplyvného politbyra, spočiatku podporoval Gorbačovovu politiku glasnosti (otvorenosti) a perestrojky (prestavby). Neskôr sa však od týchto smerov dištancoval a po rozpade Sovietskeho zväzu uviedol, že jeho najväčšou chybou bola podpora Gorbačovovej kandidatúry na post hlavy štátu.

V roku 1990 ho vylúčili z ÚV KSSZ. V rokoch 1999-2003 bol ruským zákonodarcom.

Gorbačovov nástupca Boris Jeľcin sa taktiež stal protivníkom Ligačova, ktorý prišiel so známou politickou frázou "Boris, mýliš sa." Ligačov to podľa DPA povedal v roku 1988, keď na straníckom zjazde obvinil Jeľcina, že vyvodil nesprávne politické závery.

Jeľcin zomrel ako 76-ročný v roku 2007, zatiaľ čo Gorbačov stále žije a má 90 rokov. Ligačov sa stal vlani prvým bývalým sovietskym vrcholným činiteľom, ktorý sa dožil stovky, dopĺňa stanica Slobodná Európa.