Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vo veku 102 rokov zomrela zberateľka umenia Meda Mládková

Meda Mládková, archívna snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Mládková je držiteľkou viacerých ocenení. V roku 1999 jej český prezident Václav Havel udelil medailu Za zásluhy.

Praha 3. mája (TASR) - Vo veku 102 rokov zomrela česká historička umenia, zberateľka a mecenáška Meda Mládková. V utorok to na sociálnych sieťach oznámil český europoslanec Jiří Pospíšil, informovala webová stránka televízie Nova.

"Táto správa naozaj bolí. Dnes nás opustila jedna z najvýznamnejších žien našich novodobých dejín, mimoriadna osobnosť a tiež moja priateľka Meda Mládková," napísal na Facebooku Pospíšil. Historička mala podľahnúť zdravotným problémom, ktoré súviseli s jej pokročilým vekom.

Meda Mládková sa narodila 8. septembra 1919 v meste Zákupy v severných Čechách. Od roku 1948 však žila v emigrácii, najskôr vo Švajčiarsku, potom vo Francúzsku a Spojených štátoch.

"Hoci prežila väčšinu svojho života mimo územia našej krajiny, bola veľká vlastenka. Český národ milovala a všetko, čo robila, tak robila pre neho," doplnil Pospíšil.

Zberateľka a mecenáška po smrti svojho manžela Jana Mládka darovala rozsiahlu rodinnú zbierku moderného umenia Prahe. Pre umiestnenie zbierky vybrala vtedy schátranú budovu Sovových mlynov na pražskej Kampe. Po svojom návrate do Česka na prelome 80. a 90. rokov pracovala v Občianskom fóre. Bola tiež zakladateľkou Nadácie Jana a Medy Mládkových, dodáva internetová stránka tn.nova.cz.

Mládková je držiteľkou viacerých ocenení. V roku 1999 jej český prezident Václav Havel udelil medailu Za zásluhy. Slovenský prezident Michal Kováč jej udelil štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža.