Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo veku 67 rokov zomrel bývalý egyptský premiér Šaríf Ismáíl

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Funkciu predsedu vlády zastával Ismáíl od roku 2015 do roku 2018, keď spolu so svojím kabinetom podal demisiu.

Káhira 4. februára (TASR) - Vo veku 67 rokov zomrel v sobotu bývalý egyptský premiér Šaríf Ismáíl, ktorý stál na čele vlády v čase prvého funkčného obdobia prezidenta Abdala Fattáha Sísího. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sísí v príspevku na sociálnej sieti Facebook napísal, že "s hlbokým zármutkom smúti za cnostným mužom patriacim k tým najlepším v Egypte". Šarífa Ismáíla nazval osobnosťou, v ktorej bolo "stelesnené svedomie národa".

Funkciu predsedu vlády zastával Ismáíl od roku 2015 do roku 2018, keď spolu so svojím kabinetom podal demisiu. Tento krok bol v súlade s politickou tradíciou, podľa ktorej má vláda na začiatku nového prezidentského obdobia odstúpiť. Sísí bol vtedy po druhý raz zvolený za hlavu štátu - dosiahol podporu vyše 97 percent voličov.

Ismáíl na seba podľa slov Sísího prevzal zodpovednosť v "najťažších okolnostiach a v najnáročnejších časoch". Dohliadal totiž napríklad na obdobie tvrdých ekonomických reforiem, keď koncom roku 2016 došlo k prudkej devalvácii meny.

Od roku 2018 je egyptským premiérom Mustafá Madbúlí, bývalý minister pre bytovú výstavbu.