Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo veku 72 rokov zomrel kráľ Zuluov Goodwill Zwelithini

Na archívnej snímke z 29. augusta 2005 vľavo Goodwill Zwelithini, kráľ juhoafrického národa Zuluov počas tradičného tanca v svazijskej dedine Ludzidzini. Foto: TASR/AP

Zwelithini bol v posledných týždňoch hospitalizovaný s cukrovkou.

Johannesburg 12. marca (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel v piatok Goodwill Zwelithini, kráľ juhoafrického národa Zuluov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kráľovský palác.

“S veľkým zármutkom oznamujeme, že nás v piatok opustilo Jeho Veličenstvo kráľ Goodwill Zwelithini,” uviedol palác vo vyhlásení. Zwelithini bol v posledných týždňoch hospitalizovaný s cukrovkou.

“Žiaľ, počas hospitalizácie sa zdravotný stav Jeho Veličenstva zhoršil a neskôr v ranných hodinách kráľ zomrel,” dodal palác.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa uviedol, že na kráľa budú spomínať ako na obľúbeného monarchu a vizionára, ktorý výrazne prispel ku kultúrnej identite, národnej jednote a ekonomickému rozvoju.

Zwelithini sa narodil v meste Nongoma v provincii Kwa-Zulu Natal vo východnej časti JAR. Bol korunovaný ako 23 ročný v roku 1971 - počas obdobia apartheidu.

Zuluovia sú najpočetnejšie etnikum v Južnej Afrike, v krajine ich žije približne 11 miliónov. Kráľ mal na nich silný vplyv aj napriek tomu, že jeho funkcia bola prevažne ceremoniálna a nemal v JAR oficiálnu moc, pripomína AFP.