Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vo veku 80 rokov zomrel český disident a novinár Petr Uhl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Začiatkom 90. rokov viedol Petr Uhl Československú tlačovú kanceláriu a niekoľko rokov pôsobil ako komentátor denníka Právo.

Praha 1. decembra (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel v stredu český novinár, disident a politický väzeň Petr Uhl. Na sociálnych sieťach o tom informoval český dvojmesačník Listy, kde Uhl kedysi pôsobil ako šéfredaktor.

"Zomrel Petr Uhl, náš šéfredaktor z rokov 1995 a 1996, novinár, disident, politik. Vyjadrujeme sústrasť rodine, jeho kolegom i spolupracovníkom z rokov pozoruhodného verejného angažmánu," napísal dvojmesačník Listy na Facebooku. Podrobnosti o okolnostiach jeho úmrtia zatiaľ nie sú známe.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, Uhl sa počas komunistického režimu, ale aj po revolúcii zasadzoval za ochranu ľudských práv. Patril k najvýraznejším postavám československého disentu, jeho verejné pôsobenie však pokračovalo aj po novembri 1989, pokračuje iDNES.

"Petr Uhl bol výnimočný človek, ktorý si vždy pevne stál za svojimi názormi. Bojoval s komunistickým režimom a zaslúžil sa o demokraciu. Jeho hlas bude vo verejnom priestore chýbať. Úprimnú sústrasť rodine," napísala na Twitteri predsedníčku dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Začiatkom 90. rokov viedol Petr Uhl Československú tlačovú kanceláriu a niekoľko rokov pôsobil ako komentátor denníka Právo. Bol poslancom Federálneho zhromaždenia aj vládnym splnomocnencom pre ľudské práva.


Profil signatára Charty 77, novinára a politika Petra Uhla



Petr Uhl sa narodil 8. októbra 1941 v Prahe. V roku 1963 absolvoval štúdium na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Prahe, kde promoval za strojného inžiniera. Pracoval ako technik, úradník či učiteľ a od roku 1969 bol novinárom.

V roku 1968 založil ľavicové Hnutie revolučnej mládeže a aktívne sa zapojil do obrodného procesu známeho ako Pražská jar, za čo bol po nástupe normalizácie odsúdený a v rokoch 1969 - 1973 väznený.

Po prepustení stál pri zrode Charty 77 a bol jeden z jej prvých signatárov. Pôsobil aj vo Výbore na obranu nespravodlivo stíhaných (VONS). V rokoch 1979 – 1984 sa za svoju činnosť dostal opäť do väzenia. Od roku 1988 sa aktivizoval aj vo Východoeurópskej informačnej agentúre.

Po Nežnej revolúcii (1989) bol od roku 1990 do roku 1991 poslancom Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky za Občianske fórum a v rokoch 1991 - 1992 za Občianske hnutie. Členom Strany zelených bol v rokoch 2002 - 2007.

Začiatkom 90. rokov minulého storočia viedol Petr Uhl Československú tlačovú kanceláriu a v rokoch 1996 - 2013 písal komentáre pre český denník Právo.

Počas vlády Miloša Zemana v rokoch 1998 - 2001 pracoval vo vládnej Rade pre ľudské práva. V rokoch 1990 až 2000 pôsobil tiež ako expert pracovnej skupiny pre svojvoľné zadržiavanie pri Komisii Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (dnes Rada OSN pre ľudské práva) v Ženeve. Českú republiku reprezentoval v rokoch 2004 - 2007 v správnej rade Európskeho strediska pre monitorovanie rasizmu a xenofóbie vo Viedni.

V roku 2014 vyšla kniha Dělal jsem, co jsem považoval za správné, ktorá je biografickým knižným rozhovorom Petra Uhla s redaktorom denníka Právo Zdenkom Pavelkom.

"Petr Uhl bol výnimočný človek, ktorý si vždy pevne stál za svojimi názormi. Bojoval s komunistickým režimom a zaslúžil sa o demokraciu. Jeho hlas bude vo verejnom priestore chýbať. Úprimnú sústrasť rodine," napísala na Twitteri predsedníčku dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.