Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Vo veku 91 rokov zomrel sovietsky disident Sergej Kovaľov

Na archívnej snímke z 5. mája 2000 Segej Kovaľov počas tlačovej konferencie v nemeckom meste Oldenburg. Foto: TASR/DPA

Za svoj aktivizmus bol zadržiavaný v sovietskych pracovných táboroch.

Moskva 9. augusta (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v pondelok jeden z najznámejších ruských obrancov ľudských práv a niekdajší sovietsky disident Sergej Kovaľov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa oznámenie jeho syna Ivana Kovaľova, podľa ktorého jeho otec zomrel v spánku v skorých ranných hodinách.

Kovaľov sa stal jedným z popredných členov prodemokratického hnutia ZSSR. Za svoj aktivizmus bol zadržiavaný v sovietskych pracovných táboroch.

Kovaľova, niekdajšieho sovietskeho disidenta a biológa, zvolili v roku 1994, počas vlády prezidenta Borisa Jeľcina, za predsedu komisie pre ľudské práva. Z tejto pozície ostro kritizoval vojnu v Čečensku (1994-96), za čo ho neskôr z funkcie odvolali. Kovaľov varoval aj pred úpadkom demokracie, keď sa v roku 2000 dostal k moci prezident Vladimir Putin.

"U nás sa vytvára kontrolovaná demokracia, ktorá sa snaží vytvárať problémy nepriateľom vnútri i vonku," povedal v júli 2001, dva mesiace po inaugurácii ruského prezidenta Putina.

Kovaľov získal viacero medzinárodných vyznamenaní za ochranu ľudských práv. V roku 2009 mu udelil Európsky parlament Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.