Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo veku 93 rokov zomrela posledná z troch babičiek z Lesbosu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kamvisiová bola jednou z troch starších žien z ostrova Lesbos,ktoré si vyslúžili medzinárodnú pozornosť pre pomoc preukázanú utečencom prichádzajúcich z Turecka na vrchole migračnej krízy v roku 2015.

Atény 12. marca (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrela v nedeľu Grékyňa Emilia Kamvisiová, ktorá bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier za pomoc utečencom počas poslednej masovej migračnej vlny v Európe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kamvisiová bola jednou z troch starších žien z ostrova Lesbos, ktoré si vyslúžili medzinárodnú pozornosť pre pomoc preukázanú utečencom prichádzajúcich z Turecka na vrchole migračnej krízy v roku 2015.

Fotografie, na ktorých pomáhajú mladej matke a kŕmia jej dieťa z fľaše na pláži na konci ich nebezpečnej cesty, im vyslúžili prezývku "babičky z Lesbosu".

Trojica žien sa stala symbolom solidarity obyvateľov Lesbosu s obrovským počtom prichádzajúcich Sýrčanov. Maritsa Mavrapidiová zomrela v roku 2019 vo veku 92 rokov a jej sestra Efstratia v roku 2022 vo veku 96 rokov.

"Babičky z Lesbosu" sa preslávili v čase, keď do Grécka prišlo zhruba milión ľudí z vojnou zmietanej Sýrie a ďalších krajín, pripomína AFP.

Ženy trvali na tom, že neurobili nič zvláštne. "Čo som urobila, syn môj?" opýtala sa Kamvisiová vtedajšieho gréckeho prezidenta Prokopisa Pavlopulosa. "Boli to milí ľudia a práve tadiaľto prechádzali," povedala neskôr v rozhovore pre AFP.