Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vo veku 94 rokov zomrel bývalý prezident Fidel Ramos

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Exlíder dohliadal na obdobie stabilného rastu a mieru Filipín, ktoré mu vynieslo reputáciu jedného z najvplyvnejších vodcov tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii.

Manila 31. júla (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrel v nedeľu bývalý filipínsky prezident Fidel Ramos.

Exlíder dohliadal na obdobie stabilného rastu a mieru Filipín, ktoré mu vynieslo reputáciu jedného z najvplyvnejších vodcov tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii.

Ako profesionálny vojak, ktorý však nikdy predtým nezastával volenú funkciu, viedol Filipíny pevnou rukou v rokoch 1992-1998.

Bol tiež prvým protestantom, ktorý získal najvyšší štátny úrad v tejto prevažne katolíckej krajine, a to napriek odporu niektorých členov cirkvi.

Ramos zohral dôležitú úlohu v diktatúre Ferdinanda Marcosa, prezidenta Filipín v rokoch 1965-1986, počas ktorej boli zavraždené tisíce ľudí a ďalšie tisíce boli svojvoľne uväznené.

"Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodine bývalého prezidenta Fidela Ramosa, ktorý dnes zomrel ako vojenský dôstojník a verejný činiteľ," uviedol filipínsky prezident Bongbong Marcos.

Delegácia Európskej únie na Filipínach vyjadrila sústrasť a označila Fidela Ramosa za "oddaného štátnika" a "pilier demokracie", informuje tlačová agentúra AFP.

Ramos, absolvent prestížnej vojenskej akadémie West Point v Spojených štátoch, mal dlhú kariéru v ozbrojených silách vrátane bojov proti komunistickým partizánom a v rámci filipínskeho kontingentu bol nasadený v kórejskej vojne.

Neskôr bol veliteľom polovojenských policajných síl - kľúčovej inštitúcie, ktorá po Marcosovom vyhlásení stanného práva v roku 1972 presadzovala brutálne potláčanie disentu.