Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele napadli ozbrojení civilisti konvoj s členmi opozície

Líder opozície Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Muži podľa videa, ktoré natočil z vnútra auta jeden z poslancov, zaútočili na autá pomocou dopravných kužeľov a páčidiel, pričom na jednom vozidle rozbili okno.

Bogota 15. januára (TASR) - Skupina ozbrojených civilistov zaútočila v stredu vo Venezuele konvoj vozidiel, v ktorom sa nachádzali opoziční politici prichádzajúci do parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Muži podľa videa, ktoré natočil z vnútra auta jeden z poslancov, zaútočili na autá pomocou dopravných kužeľov a páčidiel, pričom na jednom vozidle rozbili okno. Konvoj následne rýchlo odišiel, no niekoľko osôb na motorkách sa vydalo za ním.

Poslanci podľa agentúry AFP tvrdia, že na konvoj dokonca strieľali členovia provládnych ozbrojených skupín známych ako "colectivos". Tieto skupiny spolu s bezpečnostnými silami zasahovali počas protestov proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

"Dnes sa ukázali takí, akí sú: diktatúra, ktorá okupuje federálny palác (sídlo parlamentu)," napísal na Twitteri líder opozície Juan Guaidó, ktorého citovala agentúra DPA. Vo vozidlách boli štyria opoziční politici, dodal Guaidó.

V stredu sa malo v parlamente uskutočniť stretnutie opozície s učiteľmi. K bezpečnostným silám pred budovou sa však pridali polovojenské skupiny, povedal jeden z poslancov. Zasadnutie parlamentu sa podľa Guaidóa presunulo na iné miesto.

Príslušníci ozbrojených síl 5. januára úradujúcemu predsedovi parlamentu Guaidóovi a ďalším približne sto opozičným poslancom zabránili vstúpiť do sídla zákonodarného zboru. Zákonodarcovia, ktorí podporujú Madura, za nového predsedu parlamentu zvolili Luisa Parru. Opozícia preto na inom mieste vo funkcii predsedu potvrdila Guaidóa, ktorý túto funkciu zastáva od januára 2019.

Guaidó sa pred rokom sám vyhlásil za prezidenta Venezuely s odôvodnením, že opätovné zvolenie socialistu Madura v roku 2018 nebolo legitímne. Desiatky krajín Guaidóa uznali za hlavu štátu. Nepodarilo sa mu však zosadiť Madura, ktorého podporuje venezuelská armáda.