Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele zomrel najstarší syn Che Guevaru

Argentínsky lekár a marxistický revolucionár Ernesto Guevara de la Serna je vo svete známy pod menom Che Guevara, archívne foto. Foto: TASR/AP

Camilo Guevara March bol najstarším zo štyroch detí, ktoré mal komunistický revolucionár so svojou kubánskou manželkou Aleidou Marchovou.

Havana 30. augusta (TASR) - Najstarší syn argentínskeho marxistického revolucionára Ernesta "Che" Guevaru zomrel vo venezuelskej metropole Caracas vo veku 60 rokov. Oznámil to v utorok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Podľa kubánskej štátnej tlačovej agentúry Prensa Latina Camilo Guevara March zomrel v pondelok na následky infarktu myokardu počas návštevy Venezuely. "S veľkým zármutkom sa lúčime s Camilom, synom Che Guevaru a propagátorom jeho myšlienok," napísal Díaz-Canel na sociálnej sieti Twitter.

Camilo Guevara March bol najstarším zo štyroch detí, ktoré mal komunistický revolucionár so svojou kubánskou manželkou Aleidou Marchovou. Z predchádzajúceho manželstva s Peruánkou Hildou Gadeaovou mal Che Guevara dcéru.

Camilo Guevara March bol právnikom a riaditeľom Centra pre štúdium Che Guevaru v Havane. Centrum bolo zamerané na propagáciu diela a ideológie Che Guevaru, ktorý je na Kube stále mimoriadne vplyvnou osobnosťou.

Che Guevara sa narodil v Argentíne, vyštudoval medicínu a počas cesty po Latinskej Amerike sa v Mexiku stretol s kubánskymi revolucionármi Fidelom a Raúlom Castrovcami.

Vstúpil do ich armády a pomohol zvrhnúť kubánskeho diktátora Fulgencia Batistu podporovaného Američanmi. Neskôr sa neúspešne pokúsil vyvolať marxistické revolúcie v bývalom Belgickom Kongu (dnešnej Konžskej demokratickej republike) a Bolívii, kde ho v roku 1967 vo veku 39 rokov popravili.