Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni obnovili jadrové rozhovory; Teherán je optimistický

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na rokovaniach sa okrem Iránu zúčastňujú zástupcovia Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny. Spojené štáty sa zatiaľ na týchto diskusiách podieľajú len nepriamo.

Viedeň 3. januára (TASR) - Vo Viedni sa v pondelok obnovili rokovania o oživení dohody o iránskom jadrovom programe. Iránski predstavitelia v súvislosti s novými rozhovormi vyjadrili opatrný optimizmus, približuje agentúra DPA.

Nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami informovali, že prvotné diskusie prebiehali v bilaterálnom formáte. Tento týždeň sa však podľa ich slov očakáva zasadnutie vyjednávačov všetkých zúčastnených krajín.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde uviedol, že v poslednom kole rokovaní došlo k pokroku ohľadom možného zrušenia sankcií voči Teheránu a tiež garancie, že USA sa z jadrovej dohody v budúcnosti opäť nestiahnu.

Len čo sa podľa jeho slov dohodnú na týchto veciach, Irán sa opäť vráti k dodržiavaniu technických záväzkov vyplývajúcich zo zmienenej dohody, ktorú dosiahol so svetovými veľmocami v roku 2015. "To je naším cieľom a nedovolíme, aby sa v tomto smere stanovali nejaké termíny," povedal hovorca.

Dodal, že úspech je možné dosiahnuť už v blízkej budúcnosti, ak by sa USA vrátili k predmetnej dohode a zrušil svoje sankcie voči Teheránu.

Rozhovory vo Viedni sa začali vlani v apríli po tom, ako americký prezident Joe Biden vyjadril vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť sankcie uvalené svojim predchodcom Donaldom Trumpom. Prerušené však boli od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.

Opätovne sa rokovania v rakúskom hlavnom meste obnovili v novembri, pričom ich najnovšie kolo sa začalo v pondelok – po trojdňovej prestávke z dôvodu novoročných sviatkov.

Na rokovaniach sa okrem Iránu zúčastňujú zástupcovia Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny. Spojené štáty sa zatiaľ na týchto diskusiách podieľajú len nepriamo, keďže už oficiálne nie sú signatárom dohody.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 vo Viedni s Iránom tzv. jadrovú dohodu, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Bývalý americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán tvrdé sankcie. Teherán odvtedy tiež upustil od plnenia mnohých záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody vrátane kľúčovej oblasti obohacovania uránu.