Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni otvorili prvý verejný pamätník s menami obetí holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový pamätník sa nachádza v parku pri rakúskej centrálnej banke. Je na ňom uvedených 64.259 mien rakúskych Židov, ktorí zomreli počas holokaustu.

Viedeň 9. novembra (TASR) - Vo Viedni v utorok otvorili prvý verejný pamätník, na ktorom sú vymenované všetky rakúske obete holokaustu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nový pamätník sa nachádza v parku pri rakúskej centrálnej banke. Je na ňom uvedených 64.259 mien rakúskych Židov, ktorí zomreli počas holokaustu.

"Boli deportovaní, vyhladovaní v getách, zastrelení v lesoch alebo brutálne zavraždení vo vyhladzovacích táboroch," povedal počas otvorenia pamätníka konzervatívny kancelár Alexander Schallenberg.

"Touto hradbou mien vytiahneme mená (obetí) a ich históriu zo zabudnutia. Vraciame im ich identitu, ich individualitu a s tým časť ich ľudskosti. Opäť majú miesto vo svojej vlasti," dodal kancelár.

Vo Viedni sa nachádzajú aj ďalšie pamätníky pre obete holokaustu, ale jediný, ktorý vymenoval zavraždených Židov žijúcich v Rakúsku, sa nachádza v hlavnej synagóge mesta s názvom Stadttempel.

Po druhej svetovej vojne Rakúsko dlho odmietalo zodpovednosť za zločiny spáchané nacistami aj napriek entuziazmu, s akým mnohí občania privítali v roku 1938 pričlenenie Rakúska k nacistickému Nemecku (tzv. anšlus).

Krajina, ktorá je rodiskom Adolfa Hitlera, teraz uznáva, že Rakúšania boli nielen obeťami, ale aj páchateľmi nacistických zločinov. Túto historickú kapitolu však neprijali tak otvorene ako Nemecko, pripomenula agentúra Reuters.