Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni pokračujú rokovania o oživení jadrovej dohody s Iránom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhovory signatárov dohody vo Viedni sa obnovili 29. novembra po viac než päťmesačnej prestávke súvisiacej s výmenou vládnej garnitúry v Teheráne.

Viedeň 9. decembra (TASR) - Vo Viedni vo štvrtok pokračovali rokovania o oživení dohody o iránskom jadrovom programe, od ktorej v roku 2018 jednostranne odstúpil vtedajší americký prezident Donald Trump. Dohodnuté záväzky začal následne porušovať aj Teherán. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhovory signatárov dohody vo Viedni sa obnovili 29. novembra po viac než päťmesačnej prestávke súvisiacej s výmenou vládnej garnitúry v Teheráne. Hasana Rúháního, umierneného centristu na poste iránskeho prezidenta, ktorý pôvodnú dohodu z roku 2015 vyrokoval, nahradil ultrakonzervatívec Ebráhím Raísí.

Minulotýždňové niekoľkodňové kolo rozhovorov neprinieslo pokrok v riešení sporných otázok. Po vznesení nových požiadaviek zo strany Iránu boli rokovania podľa diplomatov na pokraji kolapsu. Iránska delegácia sa totiž pokúsila zmeniť text už z väčšej časti hotového návrhu spoločnej rezolúcie.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dokonca naznačil, že Washington sa k rokovaniam od začiatku tohto týždňa nevráti, ak Irán nezmení svoj doterajší prístup. Spojené štáty sa zatiaľ na diskusiách vo Viedni zúčastňujú len nepriamo, keďže už oficiálne nie sú signatárom dohody.

K rokovaciemu stolu vo štvrtok opäť zasadli vyjednávači Iránu, Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny. Rokovaniam predsedá diplomat EÚ Enrique Mora.

Počas budúceho víkendu by mala do Viedne doraziť aj americká delegácia na čele s osobitným vyslancom USA pre Irán Robertom Malleym.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 vo Viedni s Iránom tzv. jadrovú dohodu, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán tvrdé sankcie. Teherán odvtedy tiež upustil od plnenia mnohých svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody vrátane kľúčovej oblasti obohacovania uránu.