Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni rokovali šéfovia diplomacií Rakúska a Maďarska

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Szijjártó zdôraznil, že v otázke zabezpečovania energií treba brať do úvahy špecifické národné záujmy jednotlivých krajín.

Budapešť/Viedeň 14. júla (TASR) - Vojna na Ukrajine, energetická bezpečnosť, dodávky energií a sankcie voči Rusku boli vo štvrtok vo Viedni témami rozhovorov ministrov zahraničných vecí Rakúska a Maďarska Alexandra Schallenberga a Pétera Szijjártóa.

Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti na základe záznamu tlačovej konferencie oboch ministrov, ktorý bol zverejnený na facebookovom účte šéfa maďarskej diplomacie.

Podľa slov rakúskeho ministra je aj neformálne zoskupenie Central 5, ktoré tvoria Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko, dôkazom toho, že je potrebné vzájomne rokovať o spoločných problémoch týkajúcich sa energií i sankcií uvalených na Rusko. Zdôraznil pritom, že jednotlivé krajiny majú v týchto otázkach odlišné postoje.

"Treba dať jednoznačne najavo, že je nutné zbaviť sa závislosti na dodávkach energií z Ruska, čo sa nestane zo dňa na deň. Treba pritom pokračovať v procese odklonu od využívania fosílnych palív," povedal Schallenberg, ktorý zároveň pripomenul, že Maďarsko a Rakúsko nemajú rovnaký postoj k atómovej energii.

Szijjártó zase zdôraznil, že v otázke zabezpečovania energií treba brať do úvahy špecifické národné záujmy jednotlivých krajín.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine maďarský minister akcentoval potrebu jednoznačne sa usilovať o mierové riešenie konfliktu. Šéf rakúskej diplomacie označil Rusko za destabilizujúci faktor v Európe, a to aj bez ohľadu na súčasnú agresiu voči voči Ukrajine.

Obaja ministri tiež vyjadrili podporu ďalšiemu rozširovaniu Európskej únie o krajiny západného Balkánu. Podľa Schallenbergovým slov je práve rozširovanie najdôležitejším geostrategickým nástrojom EÚ.

spravodajca TASR Ladislav Vallach