Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni sa začali obnovené rozhovory o iránskom jadre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhovory v rakúskej metropole sa odohrávajú za účasti Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska. Spojené štáty sa zúčastňujú nepriamo.

Viedeň 29. novembra (TASR) - Vo Viedni sa v pondelok začali rozhovory medzi svetovými mocnosťami a Teheránom o obnovení jadrovej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránska štátna agentúra IRNA poznamenala, že rozhovory sa začali po viac než päťmesačnej prestávke.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde ešte pred začiatkom samotnej schôdzky vyhlásil, že Irán je "pevne rozhodnutý" dosiahnuť dohodu.

"Delegácia Iránskej islamskej republiky pricestovala do Viedne s pevným odhodlaním dosiahnuť dohodu a teší sa na plodné rozhovory," povedal novinárom hovorca iránskeho rezortu diplomacie.

"Vláda ukázala svoju ochotu rokovať tým, že vyslala kvalitný a známy tím. Ak rovnakú ochotu prejaví aj druhá strana, budeme na dobrej ceste k dohode," dodal hovorca.

Rozhovory v rakúskej metropole sa odohrávajú za účasti Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska. Spojené štáty sa zúčastňujú nepriamo.

Pôvodnú dohodu s Iránom o obmedzení jeho nukleárneho programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli svetové mocnosti v roku 2015. Vtedajší americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie, ktoré Washington predtým v rámci tejto dohody zrušil. Teherán odvtedy tiež upustil od mnohých svojich záväzkov.

Obnovené rozhovory sa začali ešte v apríli po tom, ako Trumpov nástupca v Bielom dome Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť Trumpom uvalené sankcie. Rokovania však boli prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.