Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo Vnútornom Mongolsku nariadili mandarínčinu ako vyučovací jazyk

Na ilustračnej foto obyvatelia Mongolska. Foto: TASR/AP

Úrad pre vzdelávanie vo Vnúrnom Mongolsku zmenu oznámil náhle minulú stredu. V celej oblasti sa odvtedy konajú rozsiahle demonštrácie.

Peking 1. septembra (TASR) - Desaťtisíce etnických Mongolov na severe Číny protestuje proti zavedeniu mandarínčiny ako hlavného vyučovacieho jazyka v tamojších školách. Obávajú sa, že nové nariadenie je snahou o zničenie ich menšinovej kultúry, napísala v utorok agentúra AFP.

Podľa nového opatrenia sa vo všetkých školách vo Vnútornom Mongolsku budú najdôležitejšie predmety vyučovať v mandarínčine. K podobnému kroku už Peking pristúpil v Tibete a Sin-ťiangu v snahe asimilovať menšinové obyvateľstvo.

"Takmer každý Mongol vo Vnútornom Mongolsku je proti zmene osnov," povedal jeden z protestujúcich pre AFP, ktorý zároveň upozornil, že niektorým mongolským deťom už dnes chýba plynulá znalosť ich materinského jazyka.

"Za niekoľko desaťročí bude menšinový jazyk (mongolčina) na pokraji zániku," dodal.

Úrad pre vzdelávanie vo Vnúrnom Mongolsku zmenu oznámil náhle minulú stredu. V celej oblasti sa odvtedy konajú rozsiahle demonštrácie.

Protestujú najmä rodičia, študenti, ale aj obyčajní občania. Desiatky tisíc žiakov sa pridalo k bojkotu vyučovania. Miestni obyvatelia uvádzajú, že rodičia čelia tlaku od tamojšej polície, aby deti poslali do škôl, inak im hrozí vylúčenie.

Obyvatelia takisto hlásia, že čínske úrady blokujú správy v mongolčine na populárnej aplikácii WeChat.

Vo Vnútornom Mongolsku žije približne štyri milióny etnických Mongolov, čo predstavuje približne 16 percent celej populácie regiónu.

Proti nariadenie už protestovali aj ľudia v mongolskom hlavnom meste Ulánbátar.