Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách 2022 bude opozičným vyzývateľom Orbána zrejme P. Márki-Zay

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Márkimu-Zayovi blahoželal už aj Jobbik, ktorý mu vyjadril plnú podporu.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Víťazom druhého kola primárok, v ktorých Maďari volili kandidáta opozície na post predsedu vlády do parlamentných volieb 2022, bude pravdepodobne Péter Márki-Zay, primátor mesta Hódmezővásárhely z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Ako uviedol spravodajský server Index.hu, v nedeľu po 19.00 h - po sčítaní viac ako polovice odovzdaných hlasov - mal Márki bezpečný náskok pred kandidátkou Demokratickej koalície (DK) Klárou Dobrevovou, ktorá mu krátko po 20.00 h zablahoželala v víťazstvu.

Márkimu-Zayovi blahoželal už aj Jobbik, ktorý mu vyjadril plnú podporu.

Europoslankyňa a manželka expremiéra Ferenca Gurcsánya Dobrevová pred novinármi podľa spravodajského servera 444.hu pripomenula, že Márki-Zay je od nedele spoločným kandidátom spojenectva šiestich opozičných strán na post premiéra.

Dodala, že ho podporí vo všetkom v záujme toho, aby sa opozícii podarilo poraziť terajšieho predsedu vlády Viktora Orbána a potom aj zbúrať režim, ktorý Orbán vybudoval.

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.

spravodajca TASR Ladislav Vallach