Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách do Kongresu chýbajú výsledky už len zo 4 kľúčových štátov

Členka volebnej komisie Alany Gonzalezová pripravuje ďalšiu zástenu vo volebnej miestnosti, ktorou je práčovňa neďaleko letiska Midwav v Chicagu počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Posledné hlasy sčítavajú i na Aljaške, je však jasné, že víťazom tam bude republikánsky kandidát.

Washington 9. novembra (TASR) – Do výsledkov utorkových volieb do Kongresu Spojených štátov sa musia započítať už len štyri kľúčové štáty. Podľa súčasného stavu majú však republikáni aj demokrati v 100-miestnom Senáte po 48 kresiel. TASR správu prevzala zo stanice CNN a denníka The Guardian.

Hlasy sa stále sčítavajú v štátoch Arizona, Georgia, Nevada a Wisconsin. Arizona však výsledky volieb oznámi až vo štvrtok ráno stredoeurópskeho času, keďže v jednom z tamojších kľúčových okresov sa pokazil stroj na sčítavanie hlasov.

Posledné hlasy sčítavajú i na Aljaške, je však jasné, že víťazom tam bude republikánsky kandidát.

V 435-člennej Snemovni reprezentantov majú podľa projekcie CNN zatiaľ republikáni 199 kresiel a demokrati 178. Na jej ovládnutie treba 218 mandátov.

Republikáni sa podľa CNN spoliehali na to, že v kľúčovej Penslyvánii vyhrajú. Senátne kreslo tam však získal demokrat John Fetterman a nahradí tak republikána Pata Toomeyho.

Pensylvánia je zároveň jediným štátom, v ktorom republikána nahradí demokrat. V ostatných štátoch zostala moc v rukách kandidátov rovnakých strán, ktoré tam zvíťazili i v predošlých voľbách.