Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Bielorusku ide do tuhého, kandidátke sa vyhrážajú

Bieloruská štátna zástava, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ako v nedeľu informovala agentúra Interfax, Kanapacká sa po zvážení všetkých rizík rozhodla, že počas kampane nebude usporadúvať stretnutia s voličmi.

Minsk 26. júla (TASR) - Kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Hanna Kanapacká v nedeľu informovala, že ona, jej deti i jej najbližší spolupracovníci dostávajú vyhrážky.

Ako v nedeľu informovala agentúra Interfax, Kanapacká sa po zvážení všetkých rizík rozhodla, že počas kampane nebude usporadúvať stretnutia s voličmi.

Poznamenala, že "miesta, ktoré na tieto mítingy úrady vyčlenili pre kandidátov prezidentských volieb, sa aj tak viac hodia na venčenie psov ako na schôdzky s voličmi".

Kanapacká kritizovala súčasné vedenie krajiny, že "je tak veľmi sústredené na boj s ľuďmi, ktorí majú odlišný názor, že nie je schopné chrániť nikoho iného ako seba, čo spôsobuje, že pouličné agitácie sú nebezpečné".

Kanapacká uviedla, že teraz plánuje viesť svoju kampaň vo firmách, kde existuje možnosť poskytnúť ľuďom primeranú bezpečnosť. Dodala, že tento týždeň listom oslovila 50 najväčších firiem v krajine a čaká ich odpovede.

Začiatkom tohto týždňa sa v bieloruských médiách objavila informácia, že ďalšia kandidátka volieb, Svitlana Cichanovská, poslala svoje deti do zahraničia, tiež v súvislosti s vyhrážkami, ktoré začala dostávať už v júni.

Do Ruska sa i s deťmi uchýlil aj Valeryj Capkala, neúspešný uchádzač o registráciu ako kandidát prezidentských volieb v Bielorusku.

Jeho manželka Veranika, ktorá sa teraz angažuje v kampani Cichanovskej, pre médiá uviedla, že podľa jej informácií na bieloruskej prokuratúre spustili proces s cieľom zbaviť ju rodičovských práv.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa majú konať 9. augusta. Ústredná volebná komisia zaregistrovala piatich prezidentských kandidátov.

Okrem Kanapackej, Cichanovskej a úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka sa o priazeň voličov uchádzajú aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.