Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Británii s veľkým náskokom zvíťazili konzervatívci

Na kombosnímke lídri dvoch najsilnejších britských politických strán mávajú po odovzdaní hlasov v Londýne počas predčasných parlamentných volieb 12. decembra 2019. Vľavo je líder Konzervatívnej strany a britský premiér Boris Johnson v londýnskej štvrti Westminster a vpravo je líder labouristov Jeremy Corbyn. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Na treťom mieste vo voľbách skončila Škótska národná strana (SNP), ktorá si v parlamente zabezpečila 48 mandátov.

Londýn 13. decembra (TASR) - Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona jednoznačne zvíťazila vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, keď v Dolnej snemovni parlamentu získala 365 kresiel. Opozičná Labouristická strana bude mať 203 poslancov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP po sčítaní hlasov odovzdaných vo všetkých 650 volebných obvodoch.

Na treťom mieste vo voľbách skončila Škótska národná strana (SNP), ktorá si v parlamente zabezpečila 48 mandátov. Štvrtou stranou sú Liberálni demokrati, zasadzujúci sa proti brexitu, ktorí získali 11 kresiel. Zvyšné strany majú v parlamente 23 mandátov, informuje na svojej webstránke stanica Sky News.

Účasť vo voľbách dosiahla 67,23 percenta, čo je o 1,4 percenta menej než v roku 2017. Posledných niekoľko hodín sa čakalo na výsledky z jediného volebného obvodu, ktorý napokon pripadol konzervatívcom.