Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Rumunsku si polepšila vládna Národná liberálna strana

Na archívnej snímke rumunský premiér Ludovic Orban. Foto: TASR/AP

Strana premiéra Lucovica Orbana získala najviac hlasov v hlavných mestách 15 zo 41 rumunských žúp, pričom opozičná Sociálnodemokratická strana (PSD) vyhrala v 14.

Bukurešť 28. septembra (TASR) - Rumunská vládnuca Národná liberálna strana (PNL) dosiahla v nedeľňajších komunálnych voľbách úspech. Vyplýva to z čiastočných výsledkov zverejnených v pondelok, informuje agentúra AFP.

Strana premiéra Lucovica Orbana získala najviac hlasov v hlavných mestách 15 zo 41 rumunských žúp, pričom opozičná Sociálnodemokratická strana (PSD) vyhrala v 14.

Vládna strana PNL taktiež zvýšila počet župných zastupiteľstiev, v ktorých má väčšinu, z osem na 17.

Napriek tomu, že vplyv PSD v krajine klesá, si strana udržala svoje tradičné bašty na juhu a východe Rumunska, čo jej pomohlo udržať si 20 župných zastupiteľstiev.

Stredopravicová koalícia USR-PLUS, ktorá vznikla v roku 2019, prevezme kontrolu nad krajskými mestami Brašov a Temešvár. Novým starostom mesta Temešvár sa stal nemecký občan Dominic Fritz (36), ktorý v minulosti pracoval ako šéf kancelárie bývalého prezidenta Nemecka Horsta Köhlera.

Nový starosta rumunskej metropoly Bukurešť Nicusor Dan kandidoval s podporou strán USR-PLUS a PSD.

Svoj hlas mohlo odovzdať 18 miliónov oprávnených voličov. Volebná účasť v krajine dosiahla 46 percent, v Bukurešti to bolo 37 percent.

Opozičná PSD bola v Rumunsku dlho najsilnejším politickým subjektom, avšak za uplynulé dva roky prehrala v európskych aj prezidentských voľbách. Napriek nepriaznivým výsledkom volieb má PSD v krajine 1500 starostov.