Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Tureckom okupovanej časti Cypru zatiaľ vedie UBP

Na snímke obyvatelia Nikózie počas štvrtej vlny koronavírusu. Foto: TASR/AP

Severná časť ostrovu je do veľkej miery závislá od Turecka, ktoré však momentálne sužuje menová kríza a vysoká inflácia, čo pociťujú aj cyperskí Turci.

Nikózia 24. januára (TASR) - V predčasných parlamentných voľbách v medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike vedie po sčítaní zhruba tretiny hlasov Strana národnej jednoty (UBP) prezidenta Ersina Tatara a premiéra Faiza Sucuoglua, informovala v nedeľu tamojšia televízna stanica BRT.

Ako píše agentúra DPA, konzervatívno-nacionalistická UBP získala podľa predbežných výsledkov zhruba 40 percent hlasov. Druhá najúspešnejšia je zatiaľ Republikánska turecká strana (CTP) s 31 percentami hlasov. Očakáva sa, že konečné výsledky budú zverejnené v priebehu pondelka.

Zúčastniť sa parlamentných volieb, ktoré sa v tejto Tureckom okupovanej časti ostrova uskutočnili naposledy v roku 2018, sa mohlo približne 200.000 oprávnených voličov. Tatar, ktorého podporuje vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, sa spolu so svojou stranou UBP vyslovil za dvojštátne riešenie dlhoročného cyperského konfliktu, pripomína DPA.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.

Severná časť ostrovu je do veľkej miery závislá od Turecka, ktoré však momentálne sužuje menová kríza a vysoká inflácia, čo pociťujú aj cyperskí Turci, komentuje DPA.

Úrady samozvanej Severocyperskej tureckej republiky vypísali predčasné voľby po tom, čo pre názorové nezhody vo vládnej koalícii vlani v októbri odstúpil premiér Ersan Saner (UBP).