Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách zvíťazil prezident Vučič, uspela aj jeho strana

Na snímke z 4. apríla 2022 srbský prezident a prezidentský kandidát Aleksandar Vučič gestikuluje počas tlačovej konferencie po víťazstve v nedeľňajších voľbách hlavy štátu v Belehrade. Foto: TASR/AP

Jeho hlavný opozičný vyzývateľ, bývalý armádny generál Zdravko Ponoš získal podľa prognóz len niečo nad 17 percent hlasov.

Belehrad 3. apríla (TASR) – Srbský prezident Aleksandar Vučič si v nedeľňajších voľbách hlavy štátu zabezpečil ďalšie päťročné funkčné obdobie už v prvom kole. Vyplýva to z prognóz inštitútov IPSOS a CESID zverejnených neskoro večer, podľa ktorých získal takmer 60 percent hlasov. TASR o tom informuje na základe servisu agentúr APA, AP a AFP.

Samotný Vučič v televíznom vystúpení deklaroval svoje víťazstvo a podobne vyhlásil, že už v prvom kole dostal približne 60 percent hlasov. Jeho hlavný opozičný vyzývateľ, bývalý armádny generál Zdravko Ponoš získal podľa prognóz len niečo nad 17 percent hlasov.
Na snímke z 3. apríla 2022 opozičný kandidát na srbského prezidenta a hlavný vyzývateľ terajšieho srbského prezidenta a prezidentského kandidáta Aleksandra Vučiča - bývalý armádny generál Zdravko Ponoš - odpovedá na otázky novinárov po odovzdaní svojho hlasu v parlametných a prezidentských voľbách v Belehrade.
Foto: TASR/AP

V súbežných parlamentných voľbách podľa týchto prognóz, vychádzajúcich z priebežného sčítania hlasov, zvíťazila Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) s približne 43 percentami hlasov. Opozičnej koalícii Zjednotené Srbsko odhady predpovedajú druhé miesto so ziskom okolo 13 percent.

Koaliční socialisti dostali podľa prognózy CESID 11,6 percenta hlasov. Doterajší vládnuci tábor tak bude mať v srbskom parlamente naďalej väčšinu. SNS je pri moci v krajine už desať rokov.