Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliani môžu voliť v druhom kole komunálnych volieb

Na archívnej snímke Roberto Gualtieri. Foto: TASR/AP

Za favorita volieb v Ríme je považovaný 55-ročný exminister hospodárstva Roberto Gualtieri.

Rím 17. októbra (TASR) - Vo vyše 60 talianskych obciach a mestách sa v nedeľu začalo druhé kolo hlasovania v komunálnych voľbách. Voľby budú trvať dva dni, informovala agentúra AFP.

Najväčšia pozornosť sa sústreďuje na hlavné mesto Rím, kde sa voľby primátora konajú len deň po veľkej antifašistickej demonštrácii a v čase, keď sa objavili obvinenia, že kandidát stredopravicovej strany má blízko k antisemitskému a profašistickému táboru.

Za favorita volieb v Ríme je považovaný 55-ročný exminister hospodárstva Roberto Gualtieri.

Jeho súper, pravicový kandidát Enrico Michetti, právnik a rozhlasový moderátor, sa minulý týždeň stal terčom obvinení z antisemitizmu. Stalo sa tak na základe vlaňajšieho novinového článku, ktorý teraz pripomenuli ľavicové noviny.

Michetti vo svojom článku okrem iného tvrdí, že holokaust sa pripomína viac ako iné masakre, pretože židia "ovládajú banky a lobby schopné rozhodovať o osude planéty".

AFP dodala, že na začiatku tohto roka Michetti upútal pozornosť médií, keď navrhol, aby sa počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 používal pozdrav v podobe zdvihnutej pravej ruky - známy ešte z rímskych čias a bežne používaný fašistami. Michetti svoj návrh zdôvodnil tým, že takýto pozdrav je "hygienickejší" ako podanie ruky.

Za Michettim stojí aliancia stredopravých strán, ktorá zahŕňa krajne pravicovú stranu Bratia Talianska (Fratelli d’Italia, - FdI) Giorgie Meloniovej, protiimigračnú Ligu Mattea Salviniho a stredopravú stranu Vpred Taliansko (Forza Italia - FI) vedenú Silviom Berlusconim.

Salvini na margo sobotňajšieho pochodu ulicami Ríma, ktorý bol protestom proti nárastu vplyvu krajnej pravice a proti fašizmu, vyhlásil, že šlo o "volebný trik ľavice".

Prvé kolo volieb v Ríme sa skončilo pomerne tesným výsledkom, keď Michetti získal 30 percent hlasov oproti 27 percentám, ktoré získal 55-ročný Gualtieri.

Na archívnej snímke talianska volička hádže do urny svoj hlas počas hlasovania vo voľbách do orgánov miestnej samosprávy vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/AP


Očakáva sa však, že profesor histórie Gualtieri v druhom kole volieb preberie mnoho hlasov nezávislého centristu Carla Calendu a odchádzajúcej primátorky Virginie Raggiovej, obaja boli v prvom kole volieb - začiatkom októbra - porazení.

Predvolebnej kampani dominovali sťažnosti na všeobecný úpadok Ríma, na problémy s verejnou dopravou a kríza s odvozom odpadkov, ktorých sa nahromadilo toľko, že na mnohých miestach sa stali lákadlom pre diviaky.

Okrem Ríma organizuje voľby starostu alebo primátora viac ako 60 miest a obcí, pričom hlasovať sa bude okrem nedele aj v pondelok.

Pravicovým stranám sa v komunálnych voľbách nedarilo, prehrali napr. primátorské voľby v kľúčových mestách ako Miláno, Neapol či Bologna.