Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Washingtone sa koná pohreb Colina Powella

Na archívnej snímke je bývalý minister zahraničných vecí USA Colin Powell. Foto: TASR/AP

Powell zomrel na komplikácie spojené s chorobu COVID-19. Proti koronavírusu bol zaočkovaný; jeho imunitný systém bol však podľa vyjadrení jeho rodiny oslabený.

Washington 5. novembra (TASR) - Priatelia, rodina a bývalí kolegovia sa v piatok zídu vo Washingtone na pohrebe niekdajšieho amerického ministra zahraničných vecí Colina Powella, ktorý zomrel 18. októbra vo veku 84 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Powell zomrel na komplikácie spojené s chorobu COVID-19. Proti koronavírusu bol zaočkovaný; jeho imunitný systém bol však podľa vyjadrení jeho rodiny oslabený, pretože bývalý diplomat trpel mnohopočetným myelómom - nádorovým ochorením krvi.

Jeho pohreb sa koná v piatok v Katedrále sv. Petra a Pavla vo Washingtone (National Cathedral) o 12.00 h miestneho času (17.00 h SEČ), uvádza na svojej webovej stránke stanica CNN. Očakáva sa aj účasť súčasného amerického prezidenta Joea Bidena.

Na pohrebe by mali mať príhovor bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová (1997-2001), Richard Armitage, ktorý bol námestníkom ministra zahraničných vecí počas Powellovho pôsobenia v tejto funkcii, i Powellow syn Michael.

Powell pochádzal z chudobných pomerov v newyorskej štvrti Bronx, približuje AP. Tento profesionálny vojak, veterán vojny vo Vietname neskôr pôsobil ako poradca prezidenta Ronalda Reagana pre otázky národnej bezpečnosti. Známy sa stal v roku 1991, keď počas úradovania Georgea Busha staršieho velil americkým jednotkám vo vojne v Perzskom zálive.

Stal sa prvým Afroameričanom na poste náčelníka štábu amerických pozemných síl (1989–93) a od januára 2001 do januára 2005 bol ministrom zahraničných vecí vo vláde prezidenta Georgea Busha mladšieho, pripomína AP.

V kontroverznej prezentácii pred Bezpečnostnou radou OSN z 5. februára 2003 Powell tlmočil postoj vtedajšej americkej vlády, že iracký prezident Saddám Husajn je bezprostrednou hrozbou pre svet, pretože má – ako tvrdil – k dispozícii chemické a biologické zbrane.

Powell neskôr priznal, že jeho prezentácia bola plná nepresností a prekrútených informácií, ktoré mu údajne poskytli iní predstavitelia administratívy Busha mladšieho. V rozhovore pre al-Džazíru neskôr povedal, že táto skutočnosť bude naveky "škvrnou" na jeho povesti.