Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Westminsterskej katedrále sa koná pohreb zabitého poslanca Amessa

Ľudia nesú truhlu s pozostatkami zavraždeného poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa na pohrebnú bohoslužbu do Westminsterskej katedrály v Londýne 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Počas zádušnej omše mali prečítať aj posolstvo pápeža Františka.

Londýn 23. novembra (TASR) - V katolíckej Westminsterskej katedrále v Londýne sa v utorok predpoludním začala zádušná omša za zavraždeného britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa, informovala televízia Sky News.

Do katedrály prišiel okrem iných aj britský konzervatívny premiér Boris Johnson a šéf opozičných labouristov Keir Stamer. Prítomní boli tiež bývalí ministerskí predsedovia Theresa Mayová, David Cameron či John Major.

Zľava bývalí britskí premiéri John Major, David Cameron, Theresa Mayová, predseda Dolnej komory britského parlamentu Sir Lindsay Hoyle, britská ministerka vnútra Priti Patelová a britský premiér Boris Johnson počas pohrebnej bohoslužby za zavraždeného poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa vo Westminsterskej katedrále v Londýne 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Počas zádušnej omše mali prečítať aj posolstvo pápeža Františka. David Amess bol praktizujúcim katolíkom a predsedom skupiny britského parlamentu pre vzťahy so Svätou stolicou. Celkovo sa na obrade očakávalo približne 800 smútočných hostí.

Posledná rozlúčka v kruhu rodiny sa konala ešte v pondelok v meste Southend-on-Sea. Ulice, kadiaľ prechádzal pohrebný voz ťahaný koňmi s pozostatkami Amessa, lemovali stovky ľudí, informovala stanica BBC.

Na snímke fotografiu zavraždeného poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa nesú do Westminsterskej katedrály na pohrebnú bohoslužbu v Londýne 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Poslanca Konzervatívnej strany dobodal v polovici októbra útočník označený prokuratúrou za stúpenca teroristickej organizácie Islamský štát (IS). K útoku došlo počas pravidelného stretnutia s voličmi v okrsku, ktorý Amess v parlamente zastupoval od roku 1997. Prokuratúra uviedla, že čin mal spojitosť s terorizmom.

Páchateľ má predstúpiť pred súd v marci budúceho roka.