Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Voči Britke iránskeho pôvodu odsúdenej za špionáž vzniesli obvinenie

Na nedatovanej snímke je britsko-iránska občianka Nazanin Zaghariová-Ratcliffová. Foto: TASR/AP

Zaghariovú-Ratcliffovú zatkli na teheránskom letisku po súkromnej návšteve rodičov v apríli 2016.

Teherán 8. septembra (TASR) - Iránsky súdny tribunál vzniesol voči britskej humanitárnej pracovníčke Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej nové obvinenie. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovala iránska štátna televízia.

Táto britská humanitárna pracovníčka iránskeho pôvodu si vo väzení v Iráne odpykáva päťročný trest za údajnú špionáž.

Televízia Iribnews s odvolaním sa na informovaný zdroj a bez ďalších podrobností v utorok uviedla, že 15. komora islamského revolučného súdu si v utorok predvolala Nazanin Zaghariovú aj s jej právnikom, aby im oznámil novú obžalobu.

Zaghariovú-Ratcliffovú zatkli na teheránskom letisku po súkromnej návšteve rodičov v apríli 2016. Bola obvinená zo sprisahania, spolupráce so západnými spravodajskými agentúrami a špionáže, čoho sa mala dopustiť tým, že počas návštevy Iránu viedla vzdelávací kurz pre novinárov. Odsúdili ju v januári 2018.

Zaghariová-Ratcliffová všetky obvinenia odmieta. Irán s ňou zaobchádza ako s výlučne iránskou občiankou, keďže táto islamská krajina dvojaké občianstvo neuznáva.

Tento prípad ešte zvýšil dlhotrvajúce napätie medzi Teheránom a Londýnom. Británia je totiž najväčším dodávateľom zbraní do Saudskej Arábie, ktorá je úhlavným nepriateľom Iránu.