Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Voda v zaplavených oblastiach Ukrajiny pomaly opadáva

Na snímke zaplavené domy po zničení Kachovskej priehrady. Foto: FOTO TASR/AP

Ruské okupačné úrady informovali o ôsmich mŕtvych, doplnila stanica BBC.

Kyjev 10. júna (TASR) - Hladina vody v oblastiach zaplavených po poškodení vodnej elektrárne Kachovka začala klesať. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok večer informovali ukrajinské úrady.

"Na pravom brehu (rieky Dneper) zostáva zaplavených 35 osád, pod vodou je 3763 domov, ale voda postupne opadáva," povedal Olexandr Prokudin, ktorý je na čele vojenskej a civilnej samosprávy Chersonskej oblasti.

Pokles hladiny potvrdil aj Prokudinov kolega z Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

Záplavy, ktoré spôsobilo poškodenie Kachovskej priehrady v utorok skoro ráno, prinútili tisíce ľudí, aby opustili svoje domovy. Regiónu hrozí ekologická a humanitárna katastrofa.

BBC vo svojom spravodajstve citovala aj ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré uviedlo, že z ľavého - Ruskom okupovaného - brehu rieky Dneper bolo evakuovaných 5000 ľudí. Dobrovoľníci však tvrdia, že s prevozom ľudí do bezpečia sú problémy, a upozorňujú, že na pomoc stále čakajú tisíce ľudí.

Ukrajinské úrady uviedli, že v dôsledku záplav po poškodení vodnej elektrárne Kachovka zahynulo najmenej päť ľudí a 13 je pravdepodobne nezvestných. Štyria ľudia zahynuli v Chersonskej oblasti, jeden v Mykolajivskej oblasti.

Ruské okupačné úrady informovali o ôsmich mŕtvych, doplnila stanica BBC.