Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vodca domorodých obyvateľov Amazónie zomrel v Peru na koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Manuina previezli do nemocnice v peruánskom hlavnom meste Lima z amazonskej oblasti, kde žil, keď sa uňho prejavili príznaky respiračného ochorenia COVID-19.

Lima 2. júla (TASR) – Vodca domorodých Indiánov Santiago Manuin, ktorý bojoval za práva pôvodných amazonských obyvateľov na pôdu v Peru, zomrel v stredu na ochorenie COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu. Úmrtie oznámila jeho rodina, na ktorú sa vo štvrtok odvolala tlačová agentúra AFP.

Manuina previezli do nemocnice v peruánskom hlavnom meste Lima z amazonskej oblasti, kde žil, keď sa uňho prejavili príznaky respiračného ochorenia COVID-19.

„Môj ocko práve zomrel, o siedmej večer. Naša rodina cíti obrovskú bolesť," povedala jeho dcéra Luz Angélica Manuinová pre rozhlasovú stanicu RPP.

Vyjadrila hnev nad situáciou, akej čelia skupiny pôvodných obyvateľov v Peru, pretože sú pandémiou nového koronavírusu ťažko zasiahnuté.

„Zomrelo mnoho ľudí; naša komunita podniká tiché protesty a pochováva svojich mŕtvych. Vláda na nás zabudla," dodala dcéra.

Nové ochorenie decimuje pôvodných obyvateľov po celej Latinskej Amerike, keďže majú slabý imunitný systém a štáty ich celé desaťročia zanedbávali.

Panamerická zdravotnícka organizácia odhaduje, že v povodí rieky Amazon, kde sú niektoré oblastí prístupní len na člne, sa koronavírusom nakazilo najmenej 20 000 ľudí.

„Žialime nad smrťou vodcu kmeňov Aguarunov a Vambísov, ktorý venoval svoj život ochrane rieky Amazon a obrane práv domorodých obyvateľov dažďového pralesa," napísalo peruánske ministerstvo kultúry na Twitteri.

„Jeho prípad sa nesmie opakovať. Štát sa musí všemožne snažiť, aby pomohol amazonským domorodým obyvateľom, postihnutým ochorením COVID-19," dodalo ministerstvo.

Peru hlásilo vyše 9600 úmrtí na koronavírus a vyše 285 000 potvrdených prípadov nákazy. Je šiestou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete a druhou v Latinskej Amerike, po Brazílii.