Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vodca gangu, ktorý uniesol 17 misionárov, sa vyhráža ich zabitím

Ľudia kráčajú po moste Marassa Fleuriot v haitskom meste Croix-des-Bouquets pri Port-au-Prince 19. októbra 2021. Gang, ktorý na Haiti uniesol skupinu 16 amerických a jedného kanadského misionára, požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, celkovo teda 17 miliónov dolárov. Foto: TASR / AP

Unesení misionári pracujú pre kresťanské zoskupenie Christian Aid Ministries so sídlom v USA.

Port-au-Prince 20. októbra (TASR) - Vodca gangu, ktorý podľa polície uniesol na Haiti skupinu 16 amerických a jedného kanadského misionára, sa vo videu zverejnenom vo štvrtok vyhráža ich zabitím v prípade, že za nich nedostane požadované výkupné. Informovala o tom agentúra AP.

Bos gangu 400 Mawozo Wilson Josep sa tiež vyhrážal haitskému premiérovi Arielovi Henrymu a šéfovi polície Leonovi Charlesovi. Josep vo videu stál pred otvorenými rakvami, v ktorých sa zrejme nachádzalo niekoľko nedávno zabitých členov jeho gangu, píše AP.

Haitské úrady tento týždeň informovali, že gang požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, hoci nebolo bezprostredne známe, či sa toto výkupné vzťahuje aj na päť detí vrátane jedného batoľaťa, ktoré sú medzi unesenými.

Unesení misionári pracujú pre kresťanské zoskupenie Christian Aid Ministries so sídlom v USA. To vo vyhlásení uviedlo, že misionárov uniesli cestou zo sirotinca nachádzajúceho sa medzi hlavným mestom Haiti a hranicou s Dominikánskou republikou. Organizácia Christian Aid Ministries v nedeľu spresnila, že medzi unesenými misionármi je sedem žien, päť mužov a päť detí.

Najchudobnejší štát západnej pologule opäť zápasí s rastúcim počtom únosov po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Moisea v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii. K zhoršeniu situácie prispelo aj zemetrasenie, ktoré v auguste pripravilo o život viac než 2200 ľudí. Zločinecké gangy navyše ovládajú veľké časti haitského hlavného mesta Port-au-Prince, pripomína AFP.