Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vodca Hamasu vyzval Palestínčanov na demonštrácie proti Izraelu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Palestínska strana hlási 119 obetí a viac ako 600 zranených.

Jeruzalem/Gaza 14. mája (TASR) – Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval Palestínčanov z okupovaných území a Izraela, aby v piatok, v druhý deň moslimského sviatku íd al-fitr, vyšli na pochody a protestovali proti zásahom izraelskej polície proti moslimským veriacim v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme a proti pokračujúcemu leteckému bombardovaniu a delostreleckému ostreľovaniu pásma Gazy. Informovala o tom televízia al-Džazíra.

Medzičasom Brigády mučeníka Izaddína Kasáma, ktoré sú vojenským krídlom hnutia Hamas, vyhlásili, že podnikli útok na chemický závod v Izraeli. Podľa al-Džazíry sa objekt, ktorý bol terčom útoku, údajne nachádza v kibuci Nir Oz. Na útok bol použitý dron.

Izraelská armáda predtým na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Twitter uviedla, že systém protivzdušnej obrany Železná kupola pred časom zneškodnil bezpilotné lietadlo letiace z pásma Gazy smerom k Izraelu. Armáda neuviedla, či dron niesol nejakú výzbroj.

Denník The Times of Israel v piatok zdieľal videozáznam zverejnený hnutím Hamas, v ktorom Brigády Izaddína Kasáma predstavili svoju novú zbraň „v bitke o Jeruzalem“ „samovražedný dron Šeba". Táto nová zbraň bola údajne použitá pri útoku na plynovú plošinu pri pobreží na severe pásma Gazy.

Kasámove brigády dodali, že k tomuto útoku došlo „v reakcii na neustálu sionistickú agresiu proti našim ľuďom v pásme Gazy a na atentát na skupinu vodcov a veliteľov" brigád. Pohrozili, že takýchto útokov zažije „nepriateľ viac, pokiaľ bude pokračovať vo svojej agresii.“

Izraelská armáda a palestínske militantné skupiny z pásma Gazy sa navzájom intenzívne ostreľujú od 10. mája. Ide o dôsledok nepokojov, ktoré sa odohrávali neďaleko mešity al-Aksá vo východnom Jeruzaleme a ktoré spôsobil súdny spor týkajúci sa vyvlastnenia domov arabským rodinám na jeruzalemskom predmestí Šajch Džarrá.

Izraelské médiá v piatok informovali, že v súvislosti s raketovými útokmi z pásma Gazy prišlo o život deväť obyvateľov Izraela. Palestínska strana hlási 119 obetí a viac ako 600 zranených.